Det er mørkt og høstkaldt på Jessheim, selv om det er midt på dagen og sola er på sitt høyeste. For MS-syke Vibeke Ophus Karlson kan det knapt bli verre. Derfor har både hun og Gutte, familiens lysebrune firbeinte medlem, krøpet så langt under teppet de kommer. MS-sykdommen setter en brutal stopper for det meste av aktivitet, selv om Vibeke kan sies å være blant de «heldige» og selv om hun får dyre medisiner som bremser utviklingen av sykdommen. Hunden er frisk nok, men har krøpet lojalt sammen i bakenden.

MÅ FÅ STOPPET SYKDOMMEN

– Selv om jeg får medisiner ser jeg ikke spesielt positivt på framtida, Det vil bli verre, sier Vibeke Ophus Karlson.

– Nå fungerer jeg tross alt på et visst nivå, selv om jeg er avhengig av rullestol om jeg skal på lengre turer og bruker krykker her hjemme. Jeg klarer å være til stedet med familien, og jeg slipper å være frustrert og nedbrutt døgnet rundt. Men det er om å gjøre å få stoppet sykdommen her, sier Karlson.

Les også: Linnea får fortsette med medisinen

REISER TIL MOSKVA

I Norge er ikke stamcellebehandling en godkjent behandlingsform av MS-syke. Ikke ennå. Det er satt i gang et stort forskningsprosjekt på Haukeland i Bergen, men resultatene fra dette prosjektet vil ikke være klare på mange år. Og 49 år gamle Vibeke er allerede for gammel til å kunne håpe på hjelp i Norge.

Etter å ha pratet med flere MS-syke som har vært i utlandet og mottatt stamcellebehandling bestemte hun seg for å forsøke å få behandlingen selv. Etter en rekke tester og prøver, ble hun tilbudt plass ved sykehuset i Moskva. I mars setter hun seg på flyet for å starte behandlingen. Den fire uker lange behandlingen koster en halv million kroner, og vennene har satt i gang pengeinnsamling.

Les også: Elins mor fikk dø hjemme

GRUER SEG

Stamcellebehandling foregår på den måten at man tar ut celler fra ryggmargen, og så gir kroppen cellegift. Deretter sprøytes tamcellene tilbake i kroppen, som dermed bygger opp et nytt immunforsvar.

– Jeg gruer meg til å miste håret og til å ligge på isolat i ti dager. Og jeg gruer meg til å være borte fra familien i fire uker, i Moskva. Men vondt skal vondt fordrive, sier Vibeke.

Multippel sklerose (MS)
er en sykdom som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen.
Symptomene varierer fra pasient til pasient, og kan innebære synsforstyrrelser, svekkelse av musklene, balanseproblemer og unormale reaksjoner på kulde eller varme.
Det finnes ingen behandling for å kurere sykdommen, men stamcellebehandling har hjulpet flere.
(Kilde: Norsk Helseinformatikk)


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.