Ingegärd Øien har gjennom et langt birøkterliv vært en engasjert og dyktig dronningavler, testvert for Norges Birøkterlags dronninger, aktiv i Eidsvoll birøkterlag, samt fulgt opp nybegynnere med stort engasjement.

Sammen med sin nå avdøde mann Juul bygget hun opp Norges største økologiske bigård, og har siden villig delt kunnskap og erfaringer om økologisk birøkt til birøktere og honningkjøpere. Røislien Bigård er Honningcentralens største leverandør av økologisk honning, og har utviklet flere honningtyper med smakstilsetning. Øien er ifølge Honningcentralen et stort kvinnelig forbilde innen norsk birøkt.

OVERVELDET OG YDMYK

– Å bli kåret til Årets birøkter er helt overveldende og veldig ærefullt. Jeg blir ydmyk. Jeg forstår det ikke helt, sier Øien.

Hun forteller at de kjøpte gården i 1993, og at de startet med bier året etter.

– Da begynte vi med to kuber, som man gjerne gjør. Vi var også på kurs, og fikk en fadder som hjalp oss. Så ble det mer og mer etter hvert. Hvis du først begynner med bier blir du veldig hektet, for det er jo så interessant, sier Øien.

Gården er hele tiden blitt drevet økologisk, og i 2005 la de også om til økologisk honningproduksjon. I dag har hun 250 bikuber, og produserer også flere hundre bidronninger for salg og til eget bruk.

– Jeg selger dronninger til større deler av landet, og bytter jo også selv ut dronninger når de er et to-tre år gamle, forteller Øien.

VARIERT MENGDE

Hvor mye honning det blir er helt avhengig av været.

– Vi pleier å si at man på én bikube får fra null til 100 kilo. I sommer var det jo så varmt og det ble en veldig kort sesong for sommerhonning, blant annet for villbringebær som vi forsøker å få tak i. Og etter dette pleier vi å flytte bikubene fra Eidsvoll og til Trysil for å få røsslynghonning. Mange var redde for at det ikke skulle bli noe særlig med lynghonning fordi det var så tørt, men det ble faktisk litt. Nå er alle kubene igjen på Minnesund, forteller Øien.

LES OGSÅ: – Det begynte som en spøk

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.