Kampen om kommunens 18 mål på Lundsjordet er over. Da budfristen gikk ut fredag var høyeste bud 75 millioner kroner, gitt av selskapet 1814 Sentrum med Cao Kan i spissen. Dermed tapte Øvre Romerike Boligutvikling med sitt bud 70,1 millioner kroner.

HÅPER PÅ ENSTEMMIG

- Betyr dette at saken nå er over?

– Budrunden er definitivt over, men selve det formelle blir vedtatt 26. juni. Siden utgangspunktet etter forrige kommunestyremøte var at høyeste bud skulle vinne, må vi forholde oss til det. Jeg skal ikke forskuttere noe før kommunestyremøtet, men jeg tror og håper at vi nå legger stridighetene bak oss og får et enstemmig vedtak om dette budet, sier ordfører John-Erik Vika.

SIGNAL FRA MARKEDET

– Kommunestyret har da bare to valg, å vedta eller forkaste?

– Ja, men jeg blir overrasket om dette budet ikke vedtas, påpeker Vika.

– Det betyr 45 millioner kroner mer i kommunekassa enn det opprinnelige på 30 millioner?

– Selvsagt er det fint å få de ekstra pengene. Utgangspunktet var 30 millioner kroner, som ble høynet til 35 millioner. Så fikk vi 60 millioner i neste budrunde, men jeg kunne ikke underslå at jeg fikk et likt bud i mail etter budfristen. Det var et signal om at det var mer å hente i markedet, og det er bakgrunnen for at saken ble utsatt nok en gang, sier Vika.

SOM RÅDMANNEN VIL

Sier kommunestyret ja til Kan, går det slik rådmannen innstilte på i formannskapet 12. juni. Det gikk også de rødgrønne inn for, med unntak av Einar Madsen (Ap) som stemte med de borgerlige om å selge til ØRBAS som hadde de høyeste budet til da. Så utsatte kommunestyret saken enda en uke, og der ble det flertall for at det i siste runde bare skulle handle om penger.

Wenche Hoel Ulvin (H) var kritisk da, og er det fortsatt.

– Det er naturlig å gå for budet når pengespørsmålet står øverst. Men jeg etterlyser fortsatt det juridiske rundt saken. Dette er ikke måten å håndtere seriøse aktører på som legger penger på bordet. Vi ser det som et kontraktsbrudd, men ser også at rådmannen og posisjonen fikk det som de vil, sier hun.

– Synes du saken er rotete?

– Den ble det da Vika kom med mailen. Jeg vet det er en del av spillet, men dette handler om hvordan dette er håndtert. Jeg liker det ikke, sier hun.

SER FREMOVER

Bjørn Martin Akre i ØRBAS er ikke vonbroten for at de tapte budrunden. 

– Med 75 millioner kroner er nivået kommet så høyt at vi neppe hadde blitt med videre. Vi er ikke sure eller vonbrotne, og vi kan ikke leve av det som har skjedd. Derfor ser vi videre for det er nok av spennende eiendommer å utvikle på Øvre Romerike, sier han.

– Men dere hadde det høyeste budet innen budfrist?

– Ja, men det er historie og vi har sagt tydelig hva vi mente om det. Det fine nå er at Eidsvoll kommune har fått en anstendig sum som nok er riktig for den eiendommen. Og siden det i kommunestyret ble tydelig sagt at nå er det er pengene som gjelder, tror vi neppe de går bort fra det. Derfor er det ikke noe poeng for oss å komme tirsdag, men vi er parate i tilfellet politikerne velger oss, sier han. 

Akre synes likevel det er litt synd at kommunen ikke klarte å være ryddige i første runde. 

– Men vi må bare forholde oss til de nye budreglene, og alt i denne saken tilsier at 1814 Sentrum blir innstilte som kjøper av kommunens 18 mål, sier han. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.