Da Coffee Too startet for tre år siden, var målet å være til nytte for samfunnet. De skulle basere seg på frivillighet.

De har vært nødt til å ansette noen i små stillinger for å få det til å gå rundt, men frivilligheten står fortsatt i høysetet.

Neste på agendaen er en integreringskafé for å hjelpe innvandrere og innflyttere til bygda.

– Ei av dem som har gått på barseltreff her, har en afrikansk far. Hun får ofte henvendelser fra innvandrere som trenger hjelp til noe, som lurer på om det er et sted i bygda de kan bli kjent med folk, og så videre, forklarer Hege Kjærnes, en av de frivillige og primus motor for Coffee Too på Festiviteten.

Integrering og Norskkurs

Kjærnes og de andre på Coffee Too ser seg alltid rundt etter muligheter til å bidra i bygda. Ideen om integreringskafé kom litt av seg selv.

– Det var egentlig litt tilfeldig at vi begynte å snakke om det, men vi fikk en tanke om å lage et samlingssted for nye landsmenn. Mange kommer helt alene, og ofte er det ikke så mye å ta seg til, annet enn norskkurs, sier Kjærnes.

Ikke at det er noe galt med norskkurs. Det er nemlig også noe Coffee Too vil tilby.

– Vi starter samtale-norskkurs i samme momentet, sier Kjærnes.

Kjærnes legger til at integreringskafeen ikke bare skal være for innvandrere. Det er for alle dem som føler at de trenger litt mer integrering, om de er nyinnflyttet, har andre utfordringer, eller bare vil bli kjent.

– Vi håper også at det kan komme noen norske som har bodd her lenge og som kan være en samtaleressurs for andre, sier Kjærnes.

Fotokurs

Samtidig vil det være et fotokurs, i første omgang for voksne, men Kjærnes & co. ser stadig etter ting å tilby ungdommene i bygda vår. Noe utenom idrett og ungdomsklubber.

– Vi tenkte i utgangspunktet bare å åpne kafeen og tilby et sted hvor ungdommene kan komme, ta med seg venner og musikk, og bare sitte og slappe av. Så kan de samtidig komme og lære litt om foto av Hallgeir Nilsen, som er medlem i fotoklubben i Eidsvoll, forklarer Kjærnes, som legger til at dette fortsatt bare er i planleggingsfasen.

Liv og røre

Det er med andre ord ikke måte på hva de får til på Coffee Too.

– Det er en fin plattform, og hvis man vil så kan man jobbe i kafeen her, og få arbeidserfaring og norsktrening, være sosiale og bli litt kjent i bygda, mener Kjærnes.

Festiviteten ligger ved siden av en nedlagt Nebbenes ved Eidsvollsbygningen, men det er fortsatt liv og røre i Kammerherre Mathiesens festivitetslokale på Eidsvoll Verk fra 1909.

– Jorunn (Mathiesen, journ.anm.) som eier huset her, er ei utrolig raus og godhjerta dame. Hadde det ikke vært for henne, så hadde jeg ikke vært her. Vi har fått lov til å gjøre det vi vil, sier Kjærnes, litt høytidelig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.