For to år siden startet fenomenet plogging i Sverige. Det er ganske enkelt at man plukker med seg søppelet man finner på veien, mens man er ute og jogger.

Fenomenet har spredd seg til hele verden, selvsagt også til Eidsvoll.

– Jeg leste en artikkel om det, og ble inspirert, sier Eir Torvik, som er ute og plogger i påskeferien.

Ikke nok med én pose

Med seg har Torvik en bærepose, nesten full av søppel.

– Det er bare etter et kvarter. Det er sjokkerende hvor mye søppel det ligger ute, forteller Torvik, og holder fram posen.

I lomma har hun en ekstra pose. Erfaring tilsier nemlig at det ikke holder med én. Langs veikantene finner hun sjokoladepapir, litagokartonger, esker til gatekjøkkenmat og så videre.

– Det er veldig mye plastikk, snus, sigarettsneiper og tyggis også. Det er jo innmari utrivelig, spesielt for barn, sier ploggeren.

Håper flere tar ansvar

For når snøen smelter, så avdekkes hele vinterens synder. All søpla som folk har kastet fra seg i veikanten kommer til syne, og det er ikke vakkert.

– Det er ekkelt. Søpla vi kaster blir ikke borte. Tenker folk på det? Det burde de, konstaterer Torvik.

Torvik håper dette med plogging blir en trend flere plukker opp. Hun mener at hvis alle tar litt mer ansvar, så vil det hjelpe mye.

– Hvis alle plukker litt søppel rundt husene sine, og skolen tar sine områder, ville det blitt mye bedre, sier Torvik.

Men hun er ikke alene om å plogge i Eidsvoll. Forleden dag møtte Torvik en annen person som også var ute og jogget med søppelposen.

– Det var veldig hyggelig, og da ble jeg veldig oppmuntret, smiler ploggeren.

meningsfylt trening

Eir Torvik jogger kanskje i 30–45 minutter om gangen. Det tar litt lengre tid når hun stopper hele tiden, men det er ikke bare negativt.

– Man løper litt, plukker litt, og får litt energi, sier hun.

Torvik forklarer at ploggingen har gjort det enklere for henne å komme seg ut. Hun føler at hun gjør noe for andre enn bare seg selv når hun er ute og trener.

– Det føles mer meningsfylt å trene på denne måten.

flere søppelkasser

Torvik etterlyser også flere kasser hvor folk kan kaste søppel, spesielt på vinterstid.

– Det er litt få søppelkasser, og nå i vinter har mange av dem vært helt nedsnødd også, og da blir det jo til at folk kaster på bakken, mener hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.