• TØRKE: Her skulle gresset vært høyt, men på grunn av tørken er det ikke mulig å så.

– Det å ikke kunne fø dyra sine er noe av det verste. Det er ingen tvil om at noen gode dyr må gå. Det er bare vondt, men alternativet er mye verre, sier Wenche Helene Lesja.

Fôrmangelen skaper store utfordringer for bøndene, og de fleste av sauene som ble satt ut på utmarksbeite i begynnelsen av juni har vendt tilbake til gården.

– Vi skulle egentlig hørt sildring fra bekken, men den er helt tørr. Det at de kom hjem kan ha noe å gjøre med lite tilgang på vann, sier bonden.

VIKTIG Å HJELPE HVERANDRE

Aina Halldén har også møtt på store utfordringer med å få beitesesongen til å holde for hestene.

– Det å begynne med vinterfôret nå vil være en katastrofe. Det importeres en del grovfôr fra utlandet, men det er noe flere av oss ikke har råd til, forklarer Halldén som har tatt til Facebook for at sambygdingene skal hjelpe hverandre.

– Nå er det kjempeviktig at vi hjelper hverandre, og hører med naboen hvordan det ligger an. Noen har ikke en dråpe vann i krana på grunn av tørre brønner.

MÅ VURDERE SITUASJONEN

Det at det er så mange i samme situasjon sørger for at det å redusere antall dyr gjerne er den eneste muligheten.

– Det å selge dyr i år er det bare å glemme, sier Halldén som i likhet med så mange andre må vurdere situasjonen fortløpende.

– Du river ned mye av det du har bygd opp, men man må ta de tøffe valgene, sier Lesja som snart sender de første sauene til slakt.

ALT HJELPER

Etter innlegget har flere gitt klarsignal til at deres områder kan brukes, men damene håper at enda flere har noe å tilby.

– Alt hjelper, og om du har et område det er mulig å slå eller bruke som beite så tilby det. Vi kommer selvsagt til å tilpasse antall dyr, og om det kun er mulig å bruke et sted til en hest eller to sauer er det også til stor hjelp, forklarer Lesja.

MANGE BIDRAR

Til tross for at det er behov for mer hjelp har allerede mange hjulpet til med å eksempelvis sette ut vann til sauene.

– Folk er flinke til å stille opp, sier damene.

Ga gress til bonde 

Mange meldte sin interesse da Miklagard Golf skulle gi bort gress som kunne brukes som dyrefôr. 

– Gresset forsvant på én dag. Vi fikk vel et 20-talls henvendelser, og det er fortsatt folk som ringer for å forhøre seg om gresset, sier banesjef Stefan Schøn. 

Det aktuelle gresset var pyntegress som skal ramme inn banen, og Schøn fikk ideen fra sine svenske kollegaer. 

– Det er de samme problemene i Sverige, og det kjennes bra at denne tanken har blitt med over til Norge, sier Schøn. 

Ifølge banesjefen har andre golfbaner også gjort det samme, men han håper flere vil følge etter. 

– Vi har gjort en avtale med en bonde, men vi har flere på venteliste, og jeg tipser bønder om andre golfbaner som fortsatt har gress, forklarer han.

Dette er saken

  • Årets sommer har vært usedvanlig varm med svært lite nedbør. Dette har skapt store utfordringer med tanke på husdyrhold. 
  • Nettstedet forformidling.no skal bidra til at de som trenger fõr kommer i kontakt med andre som har overskudd. På Øvre Romerike er det imidlertid svært lite å få tak i. 
  • Tørken sørger også for at tilgangen til vann på utmarksbeitene begrenses. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.