• FAKSIMILE. Eidsvold Blad 29. januar 2005.

Det var i november 2004 at Richard Slattum ble skamslått i klasserommet på Råholt ungdomsskole. Han ble operert på sykehus med skader i ansiktet, og sto få dager senere fram i EUB og sa at han grudde seg for å komme tilbake til skolen. Gjerningsmennene, som var over 15 år, ble senere idømt samfunnsstraff.

Nå velger broren Marius å stå fram med sin historie: I februar 2017 ble han overfalt og slått ned på Råholt ungdomsskole. Han ble kjørt til sykehus med skader i ansiktet. Saken ble politianmeldt og sendt til behandling i konfliktrådet. Eleven som slo ble også utvist fra skolen.

Det er ganske nøyaktig 13 år mellom brødrenes opplevelser på den samme skolen.

BLE FILMET OG LAGT UT

Forskjellen på de sakene til de to brødrene er at ingen filmen overfallet på Richard. Men da Marius ble overfalt, ble volden tatt opp og lagt ut på sosiale medier, slik også episodene i august og september har blitt.

– Det er vanskelig å si hvorfor det skjedde. Jeg vet egentlig ikke, sier Marius Tærud.

– Det kom noen bort og dro meg vekk fra vennene mine, og bort til et annet sted på skolen. Der ble det noen beskyldninger og prat, før jeg ble slått til og spent bein på. Jeg husker ikke alt, sier han.

Etter hendelsen ble han sykmeldt, men valgte å gå tilbake til skolen få dager etter hendelsen.

– Jeg tenkte det var bedre enn å være hjemme. Men jeg gledet meg ikke akkurat, sier Marius, som likevel sier han følte seg trygg.

– Jeg følte at det var mange som passet på. Det håper jeg de gjør ennå, sier han.

HAR OPPLEVD DET FØR

For mamma Kristin Tærud var det nærmest uvirkelig å måtte gjenoppleve hendelsen fra 2004. Men som da bestemte hun seg for å stå oppreist gjennom det i stedet for å la seg knekke.

– Det er klart at man raskt kan føle seg maktesløs. Men vi fikk Marius til sykehus og behandlet, og vi anmeldte saken til politiet. Det endte med sak i konfliktrådet og til slutt et forelegg til gjerningsmannen, i tillegg til straffen fra skolen, sier Tærud.

– IKKE LETT Å VÆRE SKOLE

Nå ønsker Kristin Tærud å nyansere bildet av Råholt ungdomsskole.

– Jeg opplever at mange tenker at Råholt ungdomsskole nærmest er et farlig sted. Det er det ikke. Det er ingen garanti på noen norsk skole mot slike episoder. Av egen erfaring vet jeg at alle lærere og personale på Råholt ungdomsskole gjør alt de kan for å forebygge og unngå slike hendelser. De har et register av virkemidler, og de bruker dem. Det har skjedd forbedringer i løpet av disse 13 årene. Men ingen lærer kan være alle steder samtidig. Selv om jeg nå har vært igjennom to alvorlige episoder på den samme skolen med to sønner, kan jeg ikke si annet enn at jeg har respekt for det arbeidet de gjør på skolen. De tar dette problemet på alvor, sier hun.

Kristin Tærud tror likevel det er en sammenheng mellom ressursene skolene har til rådighet og antallet alvorlige mobbesaker.

– FORELDRE MÅ MOBILISERE

– Når skolene får stadig færre ressurser og elevtallet øker, sier det seg selv at det blir vanskeligere. Jeg tenker at vi foreldre kanskje forventer at skolen skal ta ansvaret også for det som er foreldrenes oppgave, nemlig oppdragelsen. Det er vi som er foreldre som har det største ansvaret, påpeker Kristin Tærud,

– Etter saken med Richard var jeg skuffa over at Råholt ungdomsskole ikke var til stedet i rettssaken for å støtte oss. Men i løpet av de 13 årene som har gått vet jeg det er blitt jobbet grundig mot mobbing og med holdninger. Så skjer de tre alvorlige hendelser nå som ikke er bra. Da er det på tide at vi foreldre våkner og begynner å blande oss borti hva ungdommene driver med, for vi kan ikke ha det sånn. Og det er ikke bare skolens ansvar, sier Tærud.

FORELDRENE MÅ PÅ BANEN: Det mener FAU-lederen ved Råholt ungdomsskole

FAKTA OM SKOLEVOLDEN PÅ RÅHOLT:

  • I 2017 har det skjedd tre alvorlig voldsepisoder ved Råholt ungdomsskole. 
  • En av episodene skjedde i februar, mens de to andre har skjedd i august og september. 
  • Felles for de tre overfallene er at de er blitt filmet og lagt ut på sosiale medier, og de er blitt utført av medelever.
  • Alle tre sakene er blitt anmeldt til politiet, og skolen har utvist gjerningspersonene. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.