• VARSEL: Kundene blir varslet før de går inn i butikken om at det er problemer, noe som fører til at det må betales i kontanter.
  • ALLE RAMMET: Alle Montér-butikkene i hele Norge er rammet av datavirus forårsaket av hackere.

Det er Optimera, som eier selskaper som Montér og Trend, som har blitt rammet av det samme angrepet som har slått ut banker, oljeselskaper og havner flere steder i Europa. Montér er Norges største byggevarekjede med utsalg over hele landet. Alle forretningene er rammet.

– FOLK ER FRUSTRERTE

Daglig leder av Montér på Dal, Espen Grini, forteller at forretningen er fleksible når kundene kommer til kassa.

– Mange blir frustrerte når de ikke får betalt med kort, men de fleste går over vegen til Kiwi, eller reiser i minibanken for å ordne kontanter. Det kan likevel være problematisk å skaffe nok kontanter om man har handlet for et større beløp, sier

Et annet problem er at det blir vanskelig å holde kontroll over varebeholdningen når salgene ikke blir registrert.

– Men det er jo ikke verre enn av vi kan sjekke manuelt om vi har varene på lager, sier han.

– HÅPLØST MED KONTANTER

I kassa står ekspeditør Kenneth Pedersen og tar imot hard valuta i form av pengesedler. Vanligvis er det ikke noe han gjør så veldig ofte. Nå tar han imot en 500-lapp fra kunde Frode Grønningsæter fra Råholt.

– Det er helt håpløst og veldig tungvint med kontanter. Jeg har aldri penger i lommeboka og bruker bare kort når jeg handler, forteller Grønninsæter.

– Hvordan har du skaffet penger nå?

– Jeg var her også i går, og tok ut penger på Kiwi rett over gata. Det samme har jeg gjort i dag, forteller Grønningsæter, som synes det er skummelt at all infrastruktur er avhengig av at datastrømmen flyter som den skal.

– Vi og hele samfunnet er blitt sårbare, sier han.

– IDENTIFISERER VIRUSET

Direktør for Proff & Montér, Knud Holm, forteller at nå arbeides det på spreng for å identifisere viruset.

– Når det er gjort, må vi restarte hele systemet, forteller han til EUB.

– Hvorfor har hackerne sett seg ut akkurat Optimera?

– Optimera er en del av et større internasjonalt konsern. Vi er rammet gjennom dette, sier Holm.

VI ER SÅRBARE

– Digitaliseringen av alle løsninger i samfunnet gjør oss sårbare, sier Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Hun tror at vi i framtida vil se hyppigere og hyppigere slike virusangrep.

– Hvor kommer dette viruset fra og hvem står bak, Arnøy?

– Det er vanskelig å si hvor det kommer fra, men antakelig er det kriminelle organisasjoner som står bak. De gjør dette i vinnings hensikt. For å låse opp datamaskinen som de har rammet, krever de løsepenger. Jeg fraråder å betale fordi dette da skaper et marked for slik kriminalitet.

– Det viktigste er å jobbe forebyggende, som å ta hyppige backuper og oppgradere maskinprogrammene ofte.

– Hvor lett er det å lamme et samfunn med slike angrep?

– Med god forebygging, en god maskinpark og fokus hos hver enkelt bedrift og person, tror jeg vi kan avverge slike angrep, sier Strøm Arnøy.

LES OGSÅ: Vær på vakt mot datasvindlere

Fakta løsepenger-virus

  • Etter å ha spredd det skadelige viruset, blir de som er rammet bedt om å betale løsepenger for at datamaskinene skal åpnes igjen.  
  • Det er kriminelle bander som står bak slike angrep i vinnings hensikt. 
  • Viruset er spredd internasjonalt. Optimera, som eier blant annet Montér, er rammet gjennom sin internasjonale eier. 
  • Forebygging er beste form for beskyttelse.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.