• NÆRINGSLIV: Maskinentreprenør Stian Olsen AS fra Maura er hovedentreprenør for grunnarbeidet.

I alt skal totalt 40.000 soldater fra NATO-land delta på den store øvelsen som i hovedsak skal foregå i Oppland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Hedmark. Det skal delta 130 fly og 60 fartøyer.

2.000 SOLDATER

– I vårt område skal det bosettes 2.000 utenlandske soldater på Hovinmoen og Sessvollmoen. De norske kommer i tillegg. Hvor mange vet vi foreløpig ikke. Arbeidet med å bygge den midlertidige leiren på Hovinmoen skal være ferdig i august. Alt som skjer på Øvre Romerike er stort sett logistikk. Det har ikke noe med selve treningen å gjøre, annet enn at det er et støtteelement, sier Per Rune Lunderby, sjef for Ullensaker HV-område.

Han forteller at Øvre Romerike vil påvirkes av mye militære kjøretøyer.

– Det er nok slik man i hovedsak vil merke øvelsen her, sier Lunderby.

UTENLANDSKE KJØRETØYER

Han opplyser at det kommer til å bli mange utenlandske kjøretøyer på vegene, og at det vil bli mange utenlandske soldater i området i den tida øvelsen pågår.

– I leiren på Hovinmoen, som vil bli avsperret og med samme strenge regelverk som en ordinær militærleir, vil det bli boende om lag 800 soldater fra en alliert nasjon. De første ankommer allerede i august, sier Lunderby.

Det lokale Heimevernet skal bidra med vakthold for de besøkende.

– Det skal vi både i leiren på Hovinmoen og Sessvollmoen leir og områdene rundt under hele øvelsen, sier Lunderby.

Han forteller at det lokale næringslivet også nyter godt av etableringen av en militærleir i grustaket på Hovinmoen,

– Hvor stort beløp dette dreier seg om vet vi ikke. Alt dette er jo heller ikke kontrahert ennå. Byggingen påvirker også kommunen som regulerende myndighet, sier Lunderby.

LOKAL HOVEDENTREPRENØR

Maskinentreprenør Stian Olsen AS fra Maura er hovedentreprenør for grunnarbeidet på det drøyt 150 mål store området.

– Dette er en stor jobb, og vi samarbeider derfor med andre entreprenører. Det betyr mye for oss å få en sånn jobb, og veldig greit å ha på CV-en, sier daglig leder Stian Olsen.

FLERE INNBYGGERE

Lunderby viser også til at annet lokalt næringsliv vil merke øvelsen.

– Det vil i høst bli 2.000 flere innbyggere i Ullensaker, og de lever på lik linje som andre som bor i kommunen. Det vil derfor bli en samfunnsmessig påvirkning. Det kommer 2.000 personer som skal leve og ha fritid. De som skal bo på Hovinmoen blir til ut desember, sier Lunderby.

LES OGSÅ: Forsvarsministeren ble overrasket med uventet øvelse

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.