Salg og igangsetting av nye boliger i Norge var lavere i oktober i år enn i oktober i fjor, melder Boligprodusentenes Forening.

– Hittil i år er det solgt 21 prosent færre boliger enn i fjor, sier adm. dir Per Jæger i en pressemelding.

Salget av leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 35 og 12 prosent under fjoråret.

– Etter sju måneder med nedgang i salget, slår dette ut på igangsettingen, sier Jæger som er bekymret over nedgangen.

IKKE I VÅR REGION

Øvre Romerike er tydeligvis i utakt med gjennomsnittet. Nylig brakte EUB nyheten om at Råholthøyden 3 AS solgte 22 av totalt 35 leiligheter av andre byggetrinn på Stasjonsløkka ved Eidsvoll Verk stasjon. Trysilhus som lenge har bygd i Ullensaker og Eidsvoll hadde et rekordår i fjor med totalt 373 solgte boliger til 1,1 milliard kroner. 2017 startet svært bra for selskapet som bare på Siggerudbråtan og på Vestenga i Eidsvoll bygger 102 leiligheter.

– Har dere merket nedgang?

– Nei, alle de 42 leilighetene på Vestenga er solgt, og av de 60 vi bygger på Siggerudbråtan er 31 ferdige og 24 solgt. De neste 12 begynner vi på i uke 50, sier kommunikasjonsansvarlig Eli Th. Strindeberg.

– Strindberg får følge av andre aktører.

SVART I OSLO

– Da den håpløse Oslo-regelen kom for litt siden ble det svart der nesten over natten. Når det er vanskelig i Oslo flytter aktørene seg nordover og da blir det ekstra trøkk her. Selv om salg tar marginalt lengre tid enn vanlig akkurat nå, er det helt uproblematisk, sier Tim Holmvik i Hobrå Eiendom.

Boligmarkedet på Øvre Romerike har økt 30–40 prosent de siste årene

– Litt svakhet i markedet nå er derfor normalt. Selv med markedskorreksjon på noen få prosent har og får alle som har investert i eiendom en eventyrlig avkastning, påpeker han.

EKSTRAORDINÆRT

Normalt blir det påbegynt 30.000 – 32.000 boliger i Norge årlig. I fjor var tallet 38.000.

– Vi er nå på en ekstraordinær høy peak så det er ingen grunn til å bli kortpustet av fornuftige markedsjusteringer, sier Holmvik som også mener riksmediene har litt av skylden.

– Det er en den reelle årsaken til at boliger nå ligger litt lenger enn vanlig. Når de skriver at det ikke lønner seg å investere, blir naturligvis markedet tregere. Men snart skriver de at det nå er klokt å investere i bolig. Da kommer kjøperne tilbake og omløpshastigheten går ned. Arbeidsledigheten er historisk lav, gjeldsrentene har kanskje aldri vært lavere, kjøpekraften er sterk og troen på fremtiden er sterk. Vi er i en region hvor vi sitter med begge hendene og bena i honningkrukken, understreker han.

LES OGSÅ: Utbyggere i budkrig - nå er barnehagen solgt

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.