– Jeg mener fortsatt at Eidsvollsbygningen er en hellig gral. Jeg har samme ærefrykt for nasjonalmonumentet nå som jeg hadde da jeg begynte her. Det er vårt samfunnsoppdrag å forvalte dette unike monument. Men Eidsvoll 1814 som museum som sådan skal hele tiden fornye seg, være aktuelt og relevant for dem som besøker oss. Alle i Norge har et forhold til Eidsvollsbygningen.

Har jobben svart til forventningene?

– Ja, helt klart. Jeg angrer meg ikke for at jeg tok jobben.

Har du tatt noen nye grep?

– Det har jo vært en lang læringsperiode, men jeg har jo tatt noen nye grep med gode medarbeidere. en del indre ting, som rutiner og annet, men også satt i gang langsiktige ting, som utstillinger og lignende som vi søker penger til.

Du sa at du en gang muligens ville sykle fra hjemmet ditt i Bærum og opp til Eidsvoll. Hvordan går det med den planen?

– Jeg veldig glad for at jeg satte i gang og tenkte på det for 14 dager siden! Planleggingen er godt i gang, og planen blir satt ut i livet i august. Følg med!

Hva er du opptatt av nå?

– Jeg forbereder og har store forventninger til at førstegangsvelgere ved Eidsvoll videregående skole skal overta museet i ei uke i forkant av stortingsvalget i september. Ungdommene kommer til å sette preg på formidling, utstillinger, drift av kafé og omvisninger. Temaet er demokratiske utfordringer. Elevene vil sette agendaen og invitere politikere hit.

Hva betyr sommeren for deg?

– Den betyr ro og fred og gir mulighet til å få et perspektiv på livet og gjøre andre ting. Far sier at ferie er ikke å slappe av, men jobbe med andre ting. Vet ikke om jeg er veldig enig i det. Jeg leser veldig mye i ferien.

Hva og hvor er ditt optimale feriested?

– Jeg liker fjell og storby.

Sommerens ferieplaner?

– I år skal jeg på Norges-ferie. Det blir Valdres og Rondane.

Hva står helst på menyen i sommer?

Grillmat – og Kafé Standpunkts sommersalat.

Har du et spesielt sommerminne du vil dele med leserne?

– Jeg bodde på Ringerike som barn, og krepsing i Steinsfjorden til seine kvelden, kombinert med bading, er gode sommerminner.

Hvor bader du helst?

– Jeg bader helst i ferskvann.

Beste sommersang?

– Sommerhits er liksom ikke helt min greie, men jeg lytter til alt fra Vivaldis sommer i De fire årstider til metall. Iron Maidens The Rime of the Ancient Mariner har et sommerlig preg, synes jeg.

Hva var din første sommerjobb?

Min første ubetalte sommerjobb var kvistrydding, griserøkt og hønsehold hjemme på Ringerike. Min første betalte var da jeg solgte is og brus på Festplassen i Folkemuseet. Da var jeg 12 år og måtte ta to busser, i tillegg til at jeg måtte gå et stykke, for å komme på jobb.

Hvilken kjent person ville du helst vært strandet på en øde øy med?

– Døde eller levende? Får jeg velge på øverste hylle, måtte det bli en av Eidsvollsmennene, med to amerikanere på gode plasser etter – presidentene George Washington og Thomas Jefferson. Nålevende må bli tidligere president i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov. Og selvfølgelig kona mi.

Er det et spørsmål du gjerne vil bli stilt?

– Nei, egentlig ikke.

Sju kjappe:

1. Leser: Fagbøker, tegneserier, aviser. Akkurat nå leser jeg Empire of liberty av Gordon S. Wood. Den tar for seg en del av den amerikanske historien.

2. Blir flau av: Folk som ukritisk og uforberedt skal gi av seg selv.

3. Liker å spise: Det meste.

4. Redd for: Redd og redd, men jeg er bekymret over fenomenet Fake news.

5. Er avhengig av: Morgenkaffen

6. God til å: Se helheter

7. Drømmer om: Jeg er nokså nøktern når det kommer til drømmerier. Men jeg ønsker å skape gode forhold for dem som besøker museet 1814.

LES OGSÅ: – Vokter av den hellige gral

Fakta

Fakta

Navn: Bård Frydenlund

Alder: 44 år

Bosted: Tanum – Vestre Bærum

Familie: Kone og ett barn

Er: Direktør for Eidsvoll 1814

Interesser: historie, kulturminnevern, fotball – blant annet.

Aktuell med: Har sittet i direktørjobben i ett år.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.