Mørket har senket seg, og gradestokken viser 13 kuldegrader ved Sollihøgda Trevarefabrikk på Minnesund. Klokka har akkurat passert 19. Ut av mørket kommer to gode turvenninner utstyrt med hver sin hodelykt. Sandra Ovesen og Christine Meklenborg Salvesen er klare for en ny tur, denne gangen til Ninabben. Det ligger an til å bli mange slike i 2016. Duoen har startet et helt nytt prosjekt under navnet «365timer». 2016 er skuddår, og dermed legger de på én ekstra time. Det blir med andre ord 366 timer med aktivitet i år.

- Det meste kommer til å være lavterskeltrening, uten blodsmak i munnen. Og veldig mye kommer til å være turer i skogen. Planen er å logge om forskjellige turer man kan legge ut på i Eidsvoll, det være seg til fots, på sykkel, på ski, på hest eller kajakk, sier turvenninnene Christine Meklenborg Salvesen og Sandra Ovesen.

LES OGSÅ: Der ingen skulle tru(ge) at nokon kunne trå

Startet med mål om 50 turer

Det startet i januar i fjor. Christine hadde satt seg et nyttårsforsett, og ville gå minimum 50 turer til Ninabben. Dette fanget Sandra opp på Facebook, og dermed var det gjort.

- Jeg skrev noe sånt som at jeg ikke kunne la Christine få for langt forsprang. Da lurte Christine på om vi konkurrerte, smiler Sandra.

- Da fant vi ut at det skulle bli førstemann til 50 turer til «Nabben». Vi hadde aldri gått på tur sammen før, og kjente hverandre ikke særlig godt. Men jeg likte Sandra innmari godt. Hun var kontaktlærer for den eldste sønnen min på skolen. Da han hadde siste dag på skolen la jeg henne til på Facebook, sier Christine.

I løpet av fjoråret rakk de å få mange fine turer sammen. De gjennomførte Birkebeinerrittet sammen, og var mange forskjellige steder. Og konkurransen til Ninabben? Sandra noterte 122 turer opp på toppen, Christine 102.

Har blitt bestevenninner

- Vi hadde helt sikkert hundre timer på tur sammen i fjor. Jeg er blitt fryktelig glad i Sandra. Hun er én av mine aller beste venninner, sier Christine. Sandra nikker og er helt enig. Nå står de på Ninabben, 444 meter over havet. Smilene sitter løst. Det er ikke lett å merke at de to jentene akkurat har besteget alle høydemeterne.

- For oss handler dette først og fremst om to ting: Vi skal ha 366 timer med aktivitet, én time om dagen i snitt i løpet av året. Det gir fin bevegelse, og det er viktig for alle. Det andre målet er å bli enda bedre kjent i kommunen vår. Derfor legger vi opp til turer mange forskjellige steder, sier Meklenborg Salvesen.

De har opprettet Facebook-siden «365timer», og har nå også sin egen blogg. Der skal de dele bilder og tekst fra sine innholdsrike opplevelser.

- Det er bare gøy om folk vil gå turene vi utforsker. Vi kommer både til å gå på merkede stier og på steder vi ikke aner hvor er. Selv er jeg en skogjunkie, og elsker å være ute i naturen, sier Christine.

- Den sosiale biten er også en viktig del av dette. Vi trives svært godt i hverandres selskap på tur, sier Sandra.

LES OGSÅ: 15.000 besøkende til Bokkedalen

- Alltid fint i skogen

- Hvilke råd vil dere gi til andre?

- Det er bare å komme seg ut. Det er alltid fint i skogen, og så når du må krabbe etter neglene opp til Mistberget. Og det tar ikke så mye tid som mange tror. På en vanlig tur til Ninabben bruker jeg halvannen time totalt fra jeg starter hjemme til jeg er tilbake. De fleste har halvannen time i løpet av døgnet, sier Christine.

- Hva var aller beste turminnet i fjor?

- Det må være sykkel- og gåturen vi hadde til Mistberget og Ninabben. Det ga en fin mestringsfølelse. Vi syklet fra Christine på Vilberg, til Spetalen, skiftet til joggesko og gikk til toppen. Deretter løp vi ned igjen, syklet ned Minneåsen og gikk til Ninabben. På etappen opp Ninabben hadde jeg med minstejenta i bæremeis. Det er et fantastisk flott minne, sier Ovesen.

Kommunikasjonen er strålende god, og de to går aldri tom for temaer å snakke om. Kun én eneste gang har de misforstått hverandre. Det skjedde under målgang i Birkebeinerrittet.

- Vi hadde syklet sammen hele vegen. Like før mål stoppet Sandra opp og ventet på meg. Jeg misforsto og bare spurtet over målstreken. Resultatet ble at tiden min var ett sekund bedre enn hennes, humrer Christine.

Turblogg

Christine Meklenborg Salvesen og Sandra Ovesen har opprettet Facebook-gruppa «365timer». Denne har i skrivende stund 188 følgere.

Turvenninnene blogger også om sine turopplevelser. Bloggen kan leses her.

På bloggen skriver jentene følgende om sitt nye prosjekt: «Med aktivitet mener vi stort sett alt som krever en sports-BH og som innebærer vask av treningstøy etterpå. Det kan være løping, sykling, padling, skigåing, klatring, vektløfting - og vedhogging for den del. Det vi ikke teller, er hverdagsaktivitet av typen gå til toget eller traske rundt på et kjøpesenter. Målet vårt er ikke å ta merket i Birken (selv om det kunne ha vært moro!) eller å gå ned i vekt. Målet er rett og slett bevegelse og gleden ved å være i aktivitet. Og kanskje vi kan inspirere andre til å ta en tur ut? Hvem vi er? Vi er Sandra (27 år) og Christine (43 år), to damer i full jobb med mann og barn på hjemmefronten. Begge bor på Eidsvoll, en kommune som gir mange muligheter når det gjelder utendørs aktivitet. Her er det elver, vann, åsrygger og sletter. Vi trives best i skauen året rundt og er ganske gode til å dra hverandre med ut på tur, også når det regner sidelengs eller når fuglene fremdeles sover».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.