– Vi må naturligvis markere denne utnevnelsen. Jeg sykler fra Eidsvoll til Oslo på jobb mandag, sier Salvesen til EUB.

Samme dag vil han og de ansatte i fylkeskommunen få egen sykkelfrokost på jobb. Arbeidsgiveren vil også spandere sykkelstell for å skape vårklare sykler, samt dele ut sykkeljakker og hjelmbeskyttere.

Langt framme

– Vi ligger langt framme på dette og har mange fasiliteter som bidrar til økt aktivitet blant de ansatte, sier Salvesen.

Sykkelvennlig arbeidsplass er en sertifiseringsordning i regi av Syklistenes Landsforening hvor både private og offentlige virksomheter har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige og få rådgivning om tilrettelegging slik at flere velger sykkel til jobb.

Akershus fylkeskommune har nå, som første fylkeskommune i landet, blitt sertifisert som sykkelvennlige arbeidsplass. De har med det fått et synlig bevis på at de legger godt til rette for ansatte som velger aktiv transport til og fra jobb. Hele 40 prosent mener at arbeidsgivere ikke gjør nok for at ansatte skal sykle til jobb, viser en nasjonal undersøkelse i regi av Syklistenes Landsforening.

Ved å legge til rette for at flere sykler til jobb, bidrar virksomheten til å vise miljøansvar og bedre helse hos ansatte, i tillegg til styrket bunnlinje ved reduksjon av sykefravær.

Ønsker å være forbilde

– Som regional sykkeltilrettelegger i Akershus ønsker vi å framstå som et best mulig forbilde og referansested for andre som ønsker å satse. Denne sertifiseringen er motiverende. Den byr på et konkret, strukturert verktøy som er flott å bruke for å sikre god tilrettelegging for sykkel på arbeidsplasser, kommenterer Rune Winum, seksjonsleder for idrett, friluftsliv, frivillighet og folkehelse i fylkeskommunen. Her er noen av sykkelfasilitetene fylkeskommunen tilbyr sine ansatte:

  • Vaskeplass med sykkeldusj.
  • Egen sykkelgarasje med økt kapasitet fra 18 til 55 plasser.
  • Egen sykkelmekkeplass.
  • Tørkeskap for klær.
  • Garderober med låsbare skap, dusjer og badstu.
  • Økonomisk støtte til kjøp av piggdekk.

De ansatte kan i tillegg bake inn en ukentlig treningstime som er inkludert i arbeidstiden til å sykle til og fra jobb.

– Mange bedrifter er allerede flinke til å tenke på denne måten, mens flere kan la seg inspirere. Tilrettelegging for sykling til og fra jobb gir en solid folkehelsegevinst, sier Lars Birger Salvesen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.