- I går ble jeg spurt hvordan det går. Svaret er at jeg ikke er helt sikker. Jeg har ikke kjent etter enda. Jeg må svare etter valgdagen 14. september.

Kun dager før kommunevalget går det i ett for Morten Skåningsrud. Han er ikke alene. Overalt på Øvre Romerike kommer oppdragene på rekke og rad for lokalpolitikerne. Og la det være sagt med en gang: Det er langt flere enn ordførerkandidatene som står på og jobber dugnad. På grasrota står folkene i kø for å bidra. Stands, dørbank, Facebook-reklame og postkasseaksjoner. Alle midler tas i bruk for å overbevise deg som velger.

Valg 24 timer i døgnet

- Direkte kontakt mellom partipolitikerne og velgerne er økende i norske valgkamper. Det skyldes to hovedårsaker: Høyre og Ap har kraftig trappet opp dørbank. Flere bruker sosiale medier, særlig Facebook, i sin politiske kommunikasjon, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen fra Jessheim.

For Venstres Morten Skåningsrud er valg og valgkamp ensbetydende med hobby, interesse og jobb. Han er ansatt som fylkessekretær i Akershus Venstre. I tillegg er han utnevnt som valgkampsjef for partiet i fylket. 26-åringen sitter også i kommunestyret, står på fjerdeplass ved partiets valgliste i hjemkommunen og er leder av Hurdal Venstre.

- Du går inn i en slags modus, og så lenge det har en sluttdato går det greit. Vi opplever det som avgjørende å stå på mest mulig fram mot valget. Jeg tror valget mange steder blir avgjort av partienes innsatsvilje og mobilisering i valgkampen, sier Skåningsrud.

LES OGSÅ: Det snåleste Abis Raja har gjort i valgkampen er å kysse en hjort

Kan være avgjørende

I helga sto han på valgstand for Nannestad Venstre. For politikerne er valgkamp ensbetydende med frivillig innsats. For partiet i sitt hjerte.

- Alt politisk arbeid i lokalvalg er basert på frivillig arbeid. Det er en genuin interesse og tro på de politiske løsninger man står for som gjør alt folk stiller opp. På politiske stands, utdeling av brosjyrer og postkasseaksjoner. Alt er basert på frivillig innsats, sier Frps ordførerkandidat i Ullensaker, Tom Staahle. Valganalytiker Marthinsen sier de lokale variasjonene fra kommune til kommune er større ved lokalvalgene enn ved stortingsvalg.

- Her kan personeffekter og lokale saker spille en mobiliseringsrolle, understreker han.

Betydningen av direkte kontakt i forhold til valgresultatet ble undersøkt av valgforsker Rune Karlsen i boken «Valg og velgere», som er en studie av stortingsvalget i 2013.

- Han konkluderte med at kontakten har en viss betydning for stemmegivningen. De fleste velgere lar seg dog ikke påvirke av direkte kontakt, men noen gjør det. I kommuner der valget er jevnt, kan derfor graden av frivillig innsats være med og avgjøre hvilken vei det bikker, sier valganalytiker Marthinsen.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja er ikke i tvil om at innsatsen Morten Skåningsrud og andre i partiet legger ned er uvurderlig for valgresultatet.

- Jo flere som hører om Venstre og som får en innføring i vår politikk, desto flere stemmer på oss.

- I valgkamp viser det seg ofte å stå mellom få saker nasjonalt, så her ligger mye av føringen på hva som er det avgjørende. Jeg tror også at saker lokalt er det som engasjerer mest. Så det er nok det som til syvende og sist avgjør valgresultatet. Budskapet må ut, og akkurat her spiller de frivillige en avgjørende innsats, sier Raja til EUB.

Trekker fram de unge

Han er ikke i tvil at de unge i partiet spiller en ekstra viktig rolle.

- Det er viktig å framheve Unge Venstre, som består av veldig mange som ikke er gamle nok til å stemme. Likevel stiller de opp, tidlig på morgenen og sent på kvelden for at de som står på valg skal få den drahjelpen man behøver. Som et relativt lite parti har vi likevel en sterk partiorganisasjon som er gode på å drille alle de som hjelper til. De større partiene har selvsagt flere som stiller til valg og har store budsjetter, som Venstre ikke klarer å matche. Derfor gjør de frivillige en grunnleggende viktig innsats for at partiet skal kunne nå ut til like mange som de større partiene, poengterer Raja.

Sosiale medier, og i særdeleshet Facebook, spiller også en stadig viktigere rolle i valgkampen. Ap bruker tre fjerdedeler av annonsekronene for valgkampen på nett. Høyre bruker godt over halvparten, ifølge Kampanje. Og det dreier seg om millionbeløp. Helge Fossum i Frp opplyser til bladet at de har et valgkampbudsjett på seks millioner kroner. En stor del av dette går til annonsering. Fylkesvaraordfører Lars Birger Salvesen (KrF) sier de frivillige har stor betydning.

Jobb for demokratiet

- Mange er opptatt av at det er partiledernes og de fremste rikspolitikernes innsats som avgjør valgkampen. Men jeg tror at alle de frivillige rundt om i alle kommunene legger ned en så stor frivillig innsats at det i noen grad er avgjørende for valgresultatet. Dette er en kjempestor dugnad for demokratiet, og det er de mange frivillige som gjør partiet synlig for velgerne. Både ved de har gjort for lokalsamfunnet og det de lover for framtida, sier Salvesen.

Tilbake hos Morten Skåningsrud sitter smilet løst. Han er godt inne i den siste uka av valgkampen. Innspurten. Nå handler det om å mobilisere de siste kreftene. Få folk til å stille på de siste dugnadene.

- Hvordan går valget til slutt?

- Jeg håper det går bra. Det er det vi mobiliserer for nå. Mange velgere sitter på gjerdet og bestemmer seg i siste minutt.

- Hvorfor gjør du dette?

- Jeg vil sitte som pensjonist og føle at jeg har gjort en forskjell.

LES OGSÅ: Lørdag ettermiddag avsluttes valgkampen i Eidsvoll med debatt mellom alle partienes toppkandidater

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.