• SKADER: Det kan bli store skader hvis man treffer en elg med bilen.

De gule viltbåndene deles nå ut hos samtlige bensinstasjoner i bygda, hos Coop Extra Holter og på Nannestad kommunens servicekontor.

– I Nannestad er det i løpet av de siste fem årene blitt påkjørt 20–30 elger og 30–50 rådyr hvert år, sier Caroline Salberg, virksomhetsleder kommunal forvaltning i Nannestad kommune.

Kampanjen Vilt på ville veier retter fokuset mot bilistene for å få ned antallet viltpåkjørsler. Det gule båndet inneholder både lærerik informasjon om vilt, hvordan man kan redusere mulighetene for å kjøre på dyr og ansvar og plikter en bilfører som kjører på vilt har. Det er også en side hvor man kan fylle ut navn, registreringsnummer på bilen og telefonnummer, slik at man eventuelt kan forlate stedet før mannskaper fra fallviltgruppa ankommer for å starte sporing.

– Båndet er utformet slik at det kan festes til for eksempel et tre eller en stolpe for å merke stedet uhellet skjedde, sier Salberg.

NOEN MELDER IKKE IFRA

Geir Olsen fra kommunens fallviltgruppe forteller at de av og til opplever at den som har kjørt på dyret har forlatt stedet, og at man da sitter igjen med en stedsangivelse gitt til politiet av sjåføren.

– Det kan ofte være vanskelig å angi riktig sted. Vi har opplevd at stedet uhellet skjedde er langt unna der man mente det hendte. Når dyret stikker av er det viktig at vi så tidlig som mulig finner riktig spor å følge, sier Olsen.

Han opplyser at det også er funnet flere dyr som er døde og som helt tydelig er påkjørt.

– Det hender at den som kjører på dyret av en eller annen grunn ikke melder ifra. Dette er jo straffbart. Alle som kjører på dyr plikter å melde ifra til politiet på telefon 02800, sier Olsen.

112 KUN I NØDSSITUASJONER

Fra politiet påpekes det at man skal ringe 112 kun ved nødssituasjoner.

– Er det personskader i forbindelse med en viltpåkjørsel skal man ringe 112, som ved andre ulykker med personskader. Det kan også i noen tilfeller være at viltpåkjørselen skaper trafikkfarlige situasjoner, og da skal også nødtelefonen benyttes, opplyser Arild Ruud i Øst politidistrikt.

Nannestad kommunes fallviltgruppe består av seks personer.

– Det er 24-timers beredskap 365 dager i året, sier Salberg.

LES OGSÅ: Kraftig møte med elg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.