Kommunen ønsker et mer presist overslag for hva utbedringer vil koste, før man eventuelt påtar seg ansvar for den over 100 år gamle demningen i innsjøen.

UPRESIST KOSTNADSOVERSLAG

Kostnadsoverslaget ble ankepunktet mot det framlegget som ble presentert politikerne.

I saksdokumentene er det antydet en pris på mellom 10 og 15 millioner kroner for å sette demningen i stand, men flere tror det er for høyt.

- BEVISST

Dagfin Habberstad satt på tilhørerbenken i formannskapet i egenskap av representant for Minnesund Vel. Han mener kostnadsanslaget bevisst er satt høyt, slik at det skal bli lettere for politikerne å si nei til å påta seg ansvaret,

- Det er også et spørsmål om hva man skal gjøre, påpeker Sølve Sannerhaugen som utførte arbeidet da overløpet og sjøen ble senket to meter i 2013.

- Det er stor kostnadsforskjell på å bevare vannstanden der den nå er, og å heve sjøen til opprinnelig nivå igjen. Skal sjøen forbli som nå, kan man bruke den gamle demningen som forskaling og mure ei plate innenfor, sier han.

LETTVIN HÅNDTERING

- Kommunen har tatt for lett på saken, sier Habberstad.

- Saken har ligget i rådhuset i flere måneder. Allerede i februar sendte NVE beskjed til kommunen om at demningen blir revet dersom ingen påtar seg ansvaret for den. Først for fjorten dager kom det noen saksdokumenter fra kommunen.

GREIT MED UTSETTELSE

Ingen av tilhørerne var uenige i utsettelse av saken.

- Da kan vi få et mer presist kostnadsoverslag, sier tilhører og vel-representant Per Aanum.

ETTERLYSER ANSVARET

I dag er det ingen som vet hvem som eier demningen. NVE er redd for at den skal briste, og satte derfor frist til 31. desember for å få en avklaring på ansvarsforholdet.

Etter at ordfører John-Erik Vika (Sp) tok kontakt, har NVE godtatt å forlenge fristen til 31. mars. Formannskapet vedtok derfor enstemmige å utsette saken.

- Da kan vi få et mer presist kostnadsoverslag, påpekte ordføreren, og administrasjonen fikk en smule kritikk av Finn Terje Tønnessen (Frp).

- Vi må kunne stole på at et kostnadsoverslag er relativt treffsikkert, uttalte han.

INDUSTRIHISTORIE

Jens E. Aalborg (H) er blant dem som allerede har konkludert med at kommunen må ta ansvar for demningen.

- Jeg savner en oversikt over vassdragets historie. Her har det i løpet av 1900-tallet vært ca. 30 bedrifter. Fjernes demningen, fjernes viktig industrihistorie, påpekte han.

Men lenger kom han ikke, siden politikerne hadde bestemt å utsette hele debatten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.