I 2010 søkte Gjerdrum Aktiemølle, som hadde reguleringsrettighetene til Storøyungen, om konsesjon til å rive den 186 meter lange demningen. Gjerdrum Aktiemølle skulle avvikles, og hadde ikke lenger bruk for reguleringsretten. Det var heller ikke økonomi til å restaurere demningen.

En full rehabilitering ble i 2010 beregnet å koste tre millioner kroner. Oppdatert, men svært usikre, kostnadsanslag er foreløpig lagt på et sted mellom 2,5 og 3,8 millioner kroner.

REAKSJONER

Forslaget om å rive dammen skapte sterke reaksjoner, blant annet fra Holter jeger- og fiskerforening som mente at å senke vannspeilet med to til tre meter var å betegne som miljøkriminalitet.

I 2011 ønsket Akershus Miljøkraft å overta reguleringsrettigheten og utbedre demningen. Selskapet søkte NVE om konsesjon i 2012, men fikk avslag.

Storøyungen ligger i to kommuner, Nannestad og Nittedal, og vassdraget går til Gjerdrum. Nannestad kommune vedtok først å bevilge inntil 300.000 kroner til utbedring av demningen. Senere er denne rammen utvidet til inntil én million kroner. Gjerdrum Aktiemølle AS bidrar med 1.250.000 kroner. Holter Almenning står for byggingen av veg fram til damanlegget, noe som er kostnadsberegnet til om lag en halv million kroner. Nannestad og Nittedal kommuner skal dekke resterende beløp med hver sin halvpart.

VIKTIG FOR FRILUFTSLIVET

– Gjerdrum Aktiemølle har overdratt dammen på Storøyungen til Nannestad og Nittedal kommuner. At også Nittedal kommune kom inn i denne saken er veldig positivt. Kommunene går sammen om rehabiliteringen av dammen og Holter Almenning bygger atkomstvegen. Holter Almenning har også tatt over dammen på Djupøyungen, sier Espen Asakskogen, bestyrer for Almenningsdrift Romerike.

Han opplyser at oppstart av restaureringen av demningen er planlagt neste sommer.

– Dette er et veldig viktig tiltak for friluftslivet og folkehelsa. Dette er det billigste «idrettsanlegget» man kan bygge. Øyungsområdet er uten tvil det viktigste utfartsområdet i Romeriksåsen, så det betyr mye å beholde dammen. I Storøyungen er det lov til å bruke båt, fiske fra båt, bade og telte. Det er også tilrettelagt med sittegrupper og toaletter, og man kan kjøre helt fram, sier Asakskogen.

LES OGSÅ: Med fisking som rekreasjon og fritidsaktivitet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.