Katten har gjennom årene gått fra å være et nødvendig hjelpemiddel mot mus og rotter, til å bli et yndet kjæledyr og en betydelig del av mange familier.

Likevel ser vi i dag at vi har store problemer med en stor bestand av eierløse katter i Norge. Dette skyldes blant annet at katter har en enorm evne til reproduksjon. En ukastrert hunnkatt får i gjennomsnitt tre kull i året og hvert kull inneholder 2-6 kattunger. Dette fører til at en ukastrert hunnkatt i gjennomsnitt vil få 12 levedyktige kattunger på et år. Katter blir kjønnsmodne i en alder av 4-6 måneder. Det betyr at innen året er omme har denne ene hunnkatten allerede begynt å få barnebarn.

Et av de viktigste virkemidlene vi har for å begrense kattepopulasjonen i Norge er å kastrere kattene våre. Når en hunnkatt kastreres fjernes både livmor og eggstokker. Inngrepet i seg selv er ikke komplisert, og de fleste katter lever et normalt liv etter en hvileperiode på 7-10 dager etter operasjonen. For hunnkatten betyr kastrering at hun i større grad enn før får bevege seg i fred når hun er ute. I tillegg vil kastrering føre til eliminering av sjansen for utvikling av livmorbetennelse og kreft i kjønnsorganene. Kastrering reduserer også risiko for utvikling av brystkreft betydelig. Dette er en sykdom som dessverre har vært vanlig hos norske hunnkatter, i stor grad på grunn av det høye forbruket av p-piller. Slik medisinering er vist å øke forekomsten av brystkreft hos katt. Når katten kastreres er det ikke behov for medisinering med p-piller, og jurvevet vil heller ikke utsettes for hormonpåvirkning fra eggstokkene. Dette fører til betydelig redusert risiko for utvikling av sykdommen. For hannkatter er inngrepet veldig lite, og medfører kun noen dager med hvile etter operasjonen.

Kastrering vil for både hunnkatter og hannkatter føre til en reduksjon i energiforbruket. Dette kan medføre at noen katter legger på seg etter kastrering. Ved Ullensaker dyreklinikk opplever vi at dette skjer oftere med katter som kastreres sent i livet enn for dem som kastreres unge. Det fins i dag mange typer fôr til kastrerte katter som er med på å motvirke «bivirkninger» som overvekt. Diabetes er nevnt som en bivirkning ved kastrering i noen tilfeller. Dette er en livsstilsykdom direkte relatert til overvekt. Kastrerte katter er noe mer utsatte nettopp fordi de har et lavere energiforbruk, men med rett fokus på fôring og kosthold er ikke dette en vanlig sykdom selv hos kastrerte katter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.