Først ble det flertall for klor i det ekstraordinære formannskapet. 13 representanter stemte for et skifte fra Poolsan, mens 4 representanter stemte imot. Deretter gikk politikerne ned i kommunestyresalen og gjennomførte kveldens møte der. Det var knyttet størst spenning til hva politikerne ville foreta seg i forhold til badevannssituasjonen – i Råholt Bad og Eidsvollhallen. Da stemmegivningen var gjennomført hadde 25 representanter stemt for skifte til klor. De resterende ti ville beholde Poolsan – under forutsetning av tekniske utbedringer på anleggene.

– Vi har fra starten av vært en forsøkskanin. Vi er vel ett av de få store bassengene i Norge som ikke bruker klor. Jeg vet ikke om andre bassenger med klor som har vært stengt like mye som Råholt Bad, sier Pensjonistpartiets Hugo Aurdal på talerstolen.

400.000 kroner billigere å drifte

– Driftsbesparelsen på klor er opp mot 400.000 kroner årlig, sier rådmann Knut Haugestad.

– Vi har kjent og følt på hva våre innbyggeDet er klare meldinger, også fra svømmelærer, på at klor er det eneste riktige. Klor er noe som er utprøvd gjennom svært mange år. Vi i Høyre har, ut fra høringsuttalelsene og menneskene vi har snakket med, bestemt oss for at vi går for klor, sier Høyres Wenche Hoel Ulvin.

Både Ap og Frp valgte å stille sine partigrupper fritt til å velge alternative de ønsket å gå for. Skiftet til klor og tekniske utbedringer, som uansett måtte til, beløper seg til rett i underkant av fire millioner kroner. Det er besluttet at kommunen skal finansiere dette gjennom låneopptak.

Vil ta kostnaden med skifte til klor

– Vi i Sp går for overgang til klor. Alle andre bassenger i Norge bruker det. Det er ikke tvil om at Poolsan også har gitt skader for folk. Det er også en grunn til at ingen andre idrettsbassenger i Norge har gått over fra klor til Poolsan. Penger kommer det til å koste uansett. Vi vil ta kostnaden ved å gå over til klor. Vi vil ikke være noen forsøkskaniner, sier, Sps Gunn Elin Blakkisrud.

– Dette er en spesiell debatt fordi vi skal stilling til tekniske ting som vi kanskje burde fått bedre veiledning enn vi har fått. Min magefølelse er at det bør skiftes rensemetode i badeanleggene. Jeg kommer til å gå for klor, sier SVs Ruth Birkeland.

– Vi skal velge mellom pest eller kolera. Som ordfører har jeg fått en rekke henvendelser. Folk som har henvendt seg er delt på midten. Det som gjør at jeg landet på å gå over til klor er innstillingen fra dyktige medarbeidere i kommunen som har kommet med sine betraktninger. Poolsan er mer følsomt for avvik. Administrasjonen er sikre på klor som rensemetode. Derfor vil jeg gå inn for et skifte, sier ordfører John-Erik Vika (Sp).

– Bra å være eneste anlegg med Poolsan

– jeg har oppfattet at Poolsan er bedre for dem som har astma. Vi vet at de bassengansatte har økt risiko for å utvikle astma ved å være i klorbasseng. Vi vet også fra da man hadde klor i Eidsvoll at en rekke elever kom med legeattest og ikke fikk gjennomført svømmeundervisning. Det må være en stor fordel at vi har det eneste anlegget på Østlandet med Poolsan, sier Aps Olav Resaland.

– Jeg oppfatter at klor og klorvann er så problematisk at jeg vil holde fast på at vi ikke skal bytte rensemtode nå. Vi bør heller rydde opp i teknikken, sier Venstres Knut Bakkehaug.

– Hvorfor kan vi ikke kjøre ett av anleggene med Poolsan og det andre med klor. Jeg ser ingenting i veien for det, sier varaordfører Einar Madsen (Ap).

Eiendomssjef Erik Lunde gikk deretter opp på talerstolen og forklarte at dette ville skape store driftsmessige utfordringer for de ansatte i kommunen.

Dermed blir det et skifte, både i Eidsvollhallen og på Råholt. Politikerne har også besluttet at de vil følge utviklingen av Oxyl-Pro Clean - en tredje rensemetode - i årene som kommer. Men nå blir det bytte til klor.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.