• KLARE: Tre av deltakerne klare for avreise, med fiskeutstyr og sekk på over 30 kilo. F.v: Harald Sollund, Peter S. Engelschiøn og Roy Kvamme.
  • SAND: - Det er sand over alt, i kanoene, i klærne, i teltene og i maten, sier Harald Sollund. Foto: Privat.
  • KJEMPEØRRET: Peter S. Engelschiøn med en ørret på 7,5 kilo, tatt på den forrige villmarksturen til Canada. Foto: Privat.
  • FISKEMULIGHETER: Elver og sjøer byr på uante fiskemuligheter. - På turen i 2013 fikk vi ingen ørret på under halvannen kilo, forteller Roy Kvamme. Foto: Privat.

Seks kamerater, eidsvollingene Peter Sverdrup Engelschiøn, Roy Kvamme, Carl Peter Christiansen, Jan M. Akre (bosatt i Sandvika), Harald Sollund fra Bærum og Åge Nomeland fra Setesdal, møtes lørdag på Gardermoen for å ta fatt på det virkelige villmarkslivet.

UT I DEN VIRKELIGE VILLMARKA

– Dette blir en opplevelse uten sidestykke. Vi har mange flotte steder i Norge, men de kan ikke sammenliknes med Canada. Villmarka der kan ikke beskrives. Den må oppleves, sier ekspedisjonsleder Peter Sverdrup Engelschiøn.

Første stopp blir Reykjavik. Derfra går turen videre til Edmonton i Canada og derfra til Yellowknife, den største byen i nordvestterritoriene med vel 18.000 innbygger. Derfra blir det bushfly i to og en halv time ut i villmarka øst for Store Slavesjø.

– Det er mange nordmenn som drar til villmarka i Canada og Alaska, men de følger gjerne «motorvegene», de store, kjente elvene. Vi drar dit andre ikke drar. Sist vi var der, så vi ett fly – etter å ha vært i området i ti dager, forteller Harald Sollund.

I HELGE INGSTADS FOTFAR

Engelschiøn har vært med på to liknende turer før, i 2010 og 2013. Det har tre av de andre også.

– Det hele startet med at vi skulle finne på noe da min bror Bjørn fylte 50 år. Jeg har bodd hos Helge Ingstad og hørt hans historier fra oppholdet i Canada. Vi fant på at vi skulle dra til Canada og forsøke å finne igjen den teltleiren som han beskriver i boka Pelsjegerliv. Den fant vi ikke i 2010, men da vi gjentok turen i 2013, fant vi leiren. Nå drar vi til omtrent de samme områdene igjen, fortelle han,

LEVE AV NATUREN

Mennene har med seg nødproviant, men skal først og fremst leve av det naturen byr på av fisk, fugl og småvilt.

– Det blir mye fisk og måker. Måkene smaker faktisk godt, sier Harald Sollund.

Fiskene er store og bitevillige.

– Vi får gjedder på opptil ti kilo og ørreter mellom halvannen og åtte kilo, forteller Roy Kvamme.

– Når vi skal lage middag, er det bare å ta fiskestang og slenge uti. Ett kvarter seinere er maten sikret, sier han.

Mennene legger ikke opp til noen ekstrem ekspedisjon. De skal forflytte seg ti mil i kano på elver og innsjøer i løpet av de fire ferieukene.

– Det ekstreme er at vi er langt unna andre folk. Vi har med satellittelefon, men skjer det noe, må vi klare oss sjøl. Vi har med morfin til bedøvelse og kan spjelke et bein om nødvendig. Én av oss er tannlege. Han blir turens medisinmann, forteller Engelschiøn.

NATUROPPLEVELSER

Turen kommer i hvert fall til å by på store naturopplevelser.

– Det er bjørner over alt, og nå har de små unger. Vi må ta våre forholdsregler. Vi sover et annet sted enn der vi spiser, setter opp tråd med bjeller på rundt hele leiren og går ingen steder uten bjørnespray, forteller Engelschiøn.

– I tillegg kommer vi nok til å møte ulv, men den er vi ikke redd for. Vi har tidligere hatt den under 30 meter fra teleleiren, men den har bare snudd og gått vekk. Jerv har vi også sett, og moskus, ørner og mange andre rovfugler.

FAMILIEFRIHET

Flere av deltakerne er gifte og har familie.

– Hva sier de til at ektefelle, samboer og far bare forsvinner i en hel måned for å følge sine egne drømmer?

– De unner oss turen. Det er raust gjort, medgir Engelschiøn.

– På turen får vi reflektert mye og lærer å sette mer pris på familien og det livet vi har sammen.

– Og det aller beste er en iskald øl når vi kommer tilbake til sivilisasjonen igjen, avslutter Harald Sollund.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.