Femtenåringen Eirik Bjørk Halvorsen fikk sykkelen sin frastjålet utenfor Bowlingen på Jessheim tidligere i sommer.

– Jeg ble lei meg, og irritert, sier Eirik, som er en aktiv skiløper, men bruker sykkelen til å trene og sykle Ungdomsbirken.

Flittig bruk av sosiale medier, og hjelpsomme medborgere, gjorde at sykkelen til slutt ble funnet.

– Mamma la det ut på Facebook, og jeg på Instagram, og så var det noen som ringte mamma og sa de hadde funnet sykkelen, sier Eirik.

Jessheim peker seg ut

Det er mange sykkeltyverier om sommeren, og vårt distrikt er langt ifra noe unntak.

– For vårt ansvarsområde er det Jessheim som peker seg klart ut, sier Øyvind Kværner, seksjonsleder for straffesaker Ullensaker lensmannsdistrikt.

Antall tyverier doblet

Politiet mener også å se at den varme sommeren vi har hatt, har ført til enda flere sykkeltyverier enn vanlig.

– Det er en tydelig oppgang av antallet anmeldte sykkeltyverier denne sommeren, sammenlignet med foregående år, forklarer Kværner.

I år har det hittil blitt anmeldt 119 sykkeltyverier i Ullensaker, mot 44 på samme tidspunkt i fjor, og ifølge politiet skjer det flest tyverier på Jessheim.

Flere sykler i omløp

Årsakene til dette kan være mange, og politiet nøler med å med å konkludere.

– Man skal være forsiktig med å spekulere i årsaker til dette, men det kan hende årets vår og sommer har gjort at langt fler har valgt sykkel som alternativt framkomstmiddel. Det har muligens ført til flere sykler i omløp, og dermed større tilgjengelighet, forklarer Kværner.

Finner dem hos kriminelle

Mange sykler kommer aldri til rette, selv om facebook-gruppene for «tapt og funnet» er smekkfulle av sykler. Noen av syklene blir gjenforent med eier, fordi gode naboer averterer og tar vare på sykler de finner. Andre igjen, finner politiet hos kriminelle.

– De som kommer til rette, gjør ofte det i forbindelse med at syklene avdekkes i forbindelse med andre straffbare forhold, ved at politiet ransaker personer som har begått annen kriminalitet, forteller Kværner.

– Noter rammenummeret

Politiet bruker ikke store ressurser på sykkeltyverier, men hvis de først finner sykkelen din, må den være meldt stjålet.

– Det oppfordres til å anmelde forholdet, slik at f.eks. rammenummeret kan registreres og dermed muliggjøre tilbakelevering til eier etter funn, sier Kværner, før han legger til:

– Er du glad i sykkelen din, så noter rammenummeret.

anmeldte sykkeltyverier Ullensaker

  • Hittil i 2018: 119
  • Samme tid 2017: 44
  • Samme tid 2016: 58
  • Samme tid 2015: 75
  • Samme tid 2014: 74

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.