• DØD HUND: Her inne ved innkjørselen til Vingerdalshytta, litt oppe i skogen ved siden av stien, ligger et dyr innpakket i plast og råtner. Det er sannsynligvis en hund.

Morten Bråthen er mye og går ute i skogen i Minneåsen og omegn. Da han var ute med hunden Yuba på onsdag, kjente både han og Yuba en ekkel lukt. Yuba fulgte lukta, og det de fant var ikke pent.

– Jeg trodde først at det var en sau, men det ser ut som det er ei bikkje, sier Bråthen om kadaveret han fant.

Forferdelig stank

EUB kjører opp til Minneåsen og møter politiet og Bråthen. Man skal ikke gå langt inn i skogen, før man kjenner en umiskjennelig eim av forråtnelse.

– Jeg gikk her om søndagen, da merka jeg ikke noe lukt, kanskje på grunn av det tørre været. Men jeg gikk der i går, og bror min dagen før, og da har vi kjent det, forklarer Bråthen.

I det vi nærmer oss, ber Bråthen fotografen holde seg for munnen. Det trengs. Stanken er helt uutholdelig.

Dyret er pakket inn i svart plast, ikke gravd ned, men er tydelig forsøkt kamuflert. Hadde det ikke vært for stanken, hadde det vært vanskelig å oppdage.

Andre gang i år

Det er heller ikke første gangen Bråthen ser noe lignende i samme område.

– Det er ekkelt, det er andre gangen i år. Forrige gang fant jeg et dyrelik som var helt svidd. Jeg syns det så ut som en liten hund, men det kan ha vært en grevling, sier Bråthen.

Han ser også at det er andre ting som foregår oppe i skauen.

– Det skjer veldig mye rart oppe i Minneåsen. Folk brenner bål, og kaster fra seg alt mulig rart, forklarer Bråthen.

Mattilsynet: – Ikke pakk inn dyr i plast

Mattilsynet syns det er vanskelig å svare konkret i denne saken, da det ikke er kjent for dem hva som egentlig har skjedd. 

De vil likevel komme med litt informasjon om hva du kan gjøre dersom du har et dyr som har omkommet.

LOV Å GRAVE NED

– Kjæledyr har du mulighet til å grave ned i egen hage, det er ikke så problematisk. Men det er ikke lurt å pakke dyret inn i plast, da vil det ikke råtne bort på samme måte, forklarer Gry Holmbakken i Mattilsynet Romerike.

Hun påpeker at det finnes flere som tilbyr kremering av kjæledyr nå i dag.

Det er lov å grave ned kjæledyret i egen hage, men da må det graves så dypt ned at rovdyr ikke kan grave det opp igjen. Når det gjelder dumping i skogen, så gjelder de samme reglene som for avfall.

Tatt hånd om av politi

Eidsvoll lensmannsdistrikt har tatt seg av kadaveret, og jobber nå for å finne eieren.

– Politiet har hentet hunden, og vi vil sjekke chipen og jobbe ut ifra det, sier politioverbetjent Hege Cecilie Kvam ved Eidsvoll politidistrikt.

– Vet dere hvordan den har dødd?

– Det har vi ikke sett på, alt tyder på at den har ligget en god stund, sier Kvam.

Utdrag av Lov om dyrevelferd:

  • Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.
  • Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret.
  • Enhver som har grunn til å tro at dyr blir utsatt for mishandling eller alvorlig svikt vedrørende miljø, tilsyn og stell, skal snarest mulig varsle Mattilsynet eller politiet.
  • Dyreholder skal sørge for at dyr blir ivaretatt av tilstrekkelig og faglig kompetent personell.
  • Avliving av dyr og håndtering i forbindelse med avlivingen skal skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.
  • Dyr som eies eller på annen måte holdes i menneskelig varetekt, skal bedøves før avliving.
  • Særskilte forbud. Det er forbudt å: a) utøve vold mot dyr, b) hensette dyr i hjelpeløs tilstand.
  • Kilde: Lovdata

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.