Med Jøndal gårdsbakeri har de tyvstartet på drømmen.
Det har gått med lynets hastighet siden Stina startet opp økologisk bakeri i ei lita, rød stue på gården Jøndal på Styri. Tanken om eget bakeriutsalg i Sundet var født, men det har blitt så mye, mye mer enn det. Det siste er et suppekjøkken med utsalg i Oslo.
- Det er Omar som har alle ideene. Han sitter nesten ikke stille og har mange baller i lufta på én gang, forteller Stina.

KAFÉ OG SUPPEKJØKKEN

Bakeriutsalget har økt til å bli en populær kafé med et særegent interiør.
- Den innvendige panelet er fra den gamle Vormvik-gården, som nå er historie. Det samme er også takbjelkene og ei dør. Møblene er brukte, forteller Omar. Det går hånd i hånd med ekteparets bærekraftige tankegang. Men det går ikke bare i boller og økologiske kaker. Det siste er suppe - den også økologisk, selvfølgelig - og det er en historie for seg selv.
- Vi har en egen kokk. Hun koker suppe i et eget suppekjøkken her bak kafeen. Suppa tappes så over i spesialposer som blir superhurtig nedkjølt før de blir lagt på et kjølerom. De blir så fraktet til Oslo. I Torggata 7 leier vi en liten krok hvor vi selger «takeaway suppe» med økologisk brød. Etter to uker har vi merket betydelig omsetningsøkning. Folk i Oslo er veldig opptatt av alt som har med økologi å gjøre, forteller Stina.
LES OGSÅ:Utvider bakeriet: Satser for fullt på økologisk

ØSTLANDETS ØKOUTSALGSSTED

Men det er også noen harde facts oppi myke brød og økologiske kanelboller. Ekteparet har like godt kjøpt nesten hele første etasje i «Kiwi-bygget» - lokalene til blomsterbutikken, Narvesen og sitt eget bakeriutsalg med et megastort bakrom. Det fungerer nå altså som suppekjøkken og lager, men drømmene er mange.
- Lokalene er vel på rundt 650 kvadratmeter til sammen. Kjøpet styrker og trygger oss. Nå kan vi drive videre i egne lokaler på egne premisser. Jeg ser for meg at Sundet kan bli Østlandets økoutsalgssted. Vi ligger utrolig godt til. Jeg har tenkt at dette her kan trekke produsenter av økologiske produkter hit ned slik at vi kan åpne et eget utsalg. Det har blitt så mange lokale produsenter i vårt distrikt, og de mangler et sted hvor de kan levere og få solgt varene sine. Behovet for et utsalgssted er stort, sier Omar.
LES OGSÅ: Vellykket, morsomt og intimt med Stabbe

EGET MEL

De eier to gårder - Våler og Jøndal. I tillegg leier de en del tilleggsjord. Der dyrker de eget korn helt uten kjemisk framstilt plantenæring, eller kunstgjødsel, som det kalles.
Melet kjøres til Hurum og Sigdal mølle, noe som gjør at de er helt sikre på at melet de får tilbake er fra deres eget korn.
- Melet brukes i våre egne bakeprodukter, forteller Omar.

- VEGEN HAR BLITT TIL MENS VI HAR GÅTT

Det som har skjedd siden de første brødene i 2013, har ikke vært nitidig planlagt. Tvert om.
- Vegen har blitt til mens vi har gått. Alt springer ut fra at vi tror på økologiske produksjon og foredling av mat. Det er derfor vi har havnet i dette her, forteller Omar.
- Ja, dette er Omars «skyld», legger Stina til.
- Nei, nei - det er tull! Dette har vi vært og er sammen om, repliserer mannen hennes.
Det som engang startet i det lille, røde huset på Jøndal, har bokstavelig talt est seg utover. I dag har bedriften fire heltidsansatte og fem på deltid.
LES OGSÅ: Starter gårdsbakeri

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.