Årsaken er at fylkesmannen ga medhold til naboene etter deres klage på kommunens vedtak, ifølge ordfører John-Erik Vika.

– Det betyr at tomta må omreguleres, og en slik prosess tar gjerne et år. Og det hadde ikke politiet tid til å vente på, sier han.

DETTE ER SAKEN

24. mai i fjor skrev EUB at Hellestadvegen 1 som ligger i krysset Haslervegen/Hellestadvegen var et aktuelt sted å bygge et internat i en brakkerigg for familier som har fått avslag på sine asylsøknader. Det skulle være underlagt Politiets utlendingsinternat på Trandum, og ment til korttidsopphold.

To, tre uker senere dumpet nabovarselet ned i posten.

Selv om naboene protesterte høylytt anbefalte rådmannen politikerne om å si ja til tiltaket. Eidsvoll kommune godkjente til slutt søknaden om dispensasjon fra reguleringsplanen, der tomta er avsatt til barnehage. Dermed lå alt til rette for at familieinternatet kunne opprettes.

Elleve naboer klagde imidlertid kommunens vedtak inn for Fylkesmannen – som i mars i år satte kommunes vedtak til side.

SETT ETTER ANDRE TOMTER

Både politiet og kommunen har underveis sett etter andre egnede tomter å plassere internatet på.

– Men verken de eller jeg har funnet noe passende her i Eidsvoll, men jeg antar de har funnet et nytt sted i en annen kommune siden de trekker seg fra Dal. Jeg hadde visst det om dette hadde vært her, påpeker Vika.

– Hva skjer med den 5,5 mål store tomta i Hellestadvegen 1 nå?

– Den forblir ubenyttet inntil vi finner ut hva vi skal gjøre med den. Argumentet for å leie den til politiet var at vi ikke kunne bruke den til barnehage, sier Vika.

– Hvorfor ikke det?

– Fordi den er uegnet og i minste laget for kravene til en moderne barnehage. Tomta er regulert til offentlige formål, så nå må vi politikere bare gå videre i dette arbeidet. Vi kan ikke ha det slik den er i dag, sier ordfører John-Erik Vika.

GLEDE

Lene Lynch er en av naboene til det planlagte internatet.

– Dette er veldig gode nyheter. Jeg er ganske sikker på at jeg har nabolaget bak meg når jeg sier at vi er fornøyde med den avgjørelsen, påpeker hun.

Det er rundt 20 boenheter i umiddelbar nærhet til Hellestadvegen 1.

– Mange av oss mener den tomta må brukes til noe som ganger lokalmiljøet, sier Lynch.

I PROSESS

Kommunikasjonsrådgiver Bente S. Klæstad skriver i en e-post at de fortsatt er i prosess med internatet.

– Det betyr at vi er i dialog med potensielle tilbydere av tomt til et familiesenter.

– Men har dere gitt opp planene om å etablere familieinternatet på Dal?

– Ja, vi har avsluttet planene for den tiltenkte tomta grunnet avslag på søknad om dispensasjon fra reguleringsplanen. Siden Politiets utlendingsenhet har et midlertidig senter i Hurdal, har vi anledning til å bruke noe mer tid på å finne den beste løsningen for et mer permanent senter. Vi arbeider med flere alternativer og planlegger å ha en kontrakt klar i løpet av høsten 2018. Etter det kan vi fortelle mer om de konkrete lokalene, skriver hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.