Eidsvoll er best i landet på kostnadsstyring, men blant de dårligste på kommunale tjenester og resultater generelt. Av landets 428 kommuner er Eidsvoll nummer 1 på posten for kostnadsnivå, men helt ende på 393. plass på totalrangeringen som avisen Kommunal rapport hvert år utarbeider.

VIL KLATRE

Eidsvoll har steget 30 plasser på totalrangeringen siden 2014, men kommunen tar nå mål av seg til å klatre ytterligere.

Rådmann Knut Haugestad har kontaktet samtlige virksomhetsledere for å få en oversikt over mulige tjeneste- og resultatforbedringer uten økt ressursbruk.

Under formannskapsmøtet tirsdag orienterte han og økonomisjef David Eriksen politikerne med samtlige virksomhetsledere på tilhørerbenken.

BEST PÅ ØKONOMI

For å ta de positive først. Eidsvoll er nummer én på kostnadsnivå og nummer 69 på økonomi.

- Vi driver effektivt og får ut mest tjenester fra hver skattekrone, forklarer økonomisjefen.

- Vi har dessuten en solid økonomi med bra overskudd de siste par årene.

VERST PÅ HELSE OG OMSORG

På den negative sider er det to poster som skiller seg spesielt ut; helsesektoren med 421. plass og eldreomsorgen med 410. plass.

- Men her har vi rapportert for få plasser til demente i forhold til det vi virkelig har. Dette er nå rettet opp, og jeg regner med at vi har rykket opp noen plasser når neste barometer kommer i slutten av juni, kommenterer økonomisjefen.

EN PEKEPINN

- Jeg tror vi kan gjøre noe for å komme høyere, men er usikker på om vi kan gjøre mye, påpekte rådmannen.

- Dette er en journalistisk vurderinger som favoriserer små, lettdrevne kommunen med befolkningskonsentrasjoner, men det gir en pekepinn. Det er bedre å være blant de 100 beste enn blant de 100 dårligste.

- på rett veg

Politikerne tok de dårlige resultatene med fatning.

- Barometeret må brukes varsomt. Undersøkelsen er interessant, men den bekymrer meg ikke, sa Terje Tønnessen (FrP).

- Vi må framsnakke bygda vår og si mer ja enn nei, påpekte John Granly (KrF).

- Vi er på rett veg, og vi hadde ikke hatt 2,5 prosents innflytting hvis barnehager, skoler og helsetilbud ikke hadde fungert, påpekte Olav Resaland (Ap).

- NOE Å TA TAK I

- Men vi har noe å ta tak i, sa Gunn Elin Blakkisrud (Sp).

- Arbeidsforholdene for de ansatte må også bedres, påpekte Tone Cecilie Danielsdatter (H) og viste til høyt sykefravær i flere virksomheter.

- Eidsvoll er langt ned på en rekke områder. Hvorfor ikke erkjenne det. Målet er å forbedre tjenestene. Jeg ønsker å se framgang i resultatene, sa Helge T. Blindheim (H).

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.