• TVILER. Assisterende rådmann Marte Hoelpåpeker at Eidsvoll har noen spesielle utfordringer, men stiller likevel spørsmål ved rangeringen i kommunebarometeret.

Kommunebarometeret utarbeides av tidsskriftet Kommunal Rapport og måler alle kommunene på en rekke tjenester. Bakgrunnsmaterialet blir hentet fra Statistisk sentralbyrås kostratall.

NANNESTAD BEST

Eidsvoll havner totalt på 369. plass blant landets 428 kommuner, men det er tross alt en forbedring fra i fjor da kommunen havnet på 380. plass.

Nannestad er beste kommune på Øvre Romerike med 125. plass i totalberegningen. Kommunen er på førsteplass på kostnadsnivå, og der ligger Eidsvoll på fjerdeplass.

FORSTÅR IKKE PLASSERINGEN

Når det gjelder pleie- og omsorg, derimot, ligger Eidsvoll i det absolutte bunnsjiktet med 424. plass.

– Men vi stiller spørsmål ved om det kan være riktig, fordi det er noen plasseringer vi ikke forstår, sier assisterende rådmann Marte Hoel.

– Statistikken inneholder en rekke underparameter. Vi får dårligst score på andel med funksjonshemminger som får bistand til å delta i arbeid og studier. Der er vi på 421. plass. Rangeringene ellers ligger mellom 64. plass og 392. plass. Da er det for meg helt ulogisk at vi skal havne på 424. plass totalt, påpeker hun.

SLIK GIKK DET I 2016: Nå vil Eidsvoll kommune høyere opp på kommunebarometeret

MODERNE SYKEHJEMSROM

Hoel påpeker også at rapporten nevner at hver femte sykehjemsplass i Eidsvoll ikke holder moderne enromsstandard.

– Eidsvoll har 128 plasser i kommunal regi. Av disse er 124 enerom, og det er bare fem av disse som ikke har eget bad og wc. Kun fire av kommunens sykehjemsrom er dimensjonert for to personer, påpeker hun.

Kommunen har nå sendt spørsmål til Kommunal Rapport for å få en gjennomgang av statistikken.

– Totalanalysen foreligger først 7. juli, og vi vil avvente den før en endelig konklusjon, sier Hoel.

GAMLE TALL

Hun viser likevel til at noen av bakgrunnstallene er fra 2015.

– Dette gjelder vel alle kommunene, men barometeret har dermed ikke fått med seg forbedringene som er gjort den siste tida, sier Hoel.

– Betyr det at vi kan forvente et hopp oppover på statistikken neste år?

– Det vet jeg ikke, for jeg kjenner ikke til hva andre kommuner har gjort av forbedringer. Men tjenestene i Eidsvol har i hvert fall fått økte ressurser, sier hun.

Assisterende rådmann Marte Hoel innrømmer at kommunen har noen utfordringer.

– Stor befolkningsvekst og utfordrende folkehelse gjør at kommunen har noen særskilte utfordringer. Bare hittil år har det blitt 70 flere brukere av hjemmebaserte tjenester, påpeker hun.

-Kommunen har svakt inntektsnivå, men jobber stadig med å forbedre tjenestene. Dette er et langsiktig arbeid som ikke umiddelbart gir uttelling verken på statistikken eller i den enkelte tjeneste, påpeker hun.

– I arbeidet med ny helse- og omsorgsplan ser vi på strategier for både å møte veksten i behov, samt å finne fram til riktig tjenestenivå. Det er ingen automatikk i at økte ressurser gir bedre tjenester. Det ideelle er gode og rimelige tjenester. Her er tidlig innsats et stikkord, sier Marte Hoel.

Fakta

Totalrangering for lokale kommuner i år og i fjor.

Nannestad: 125 – 129

Hurdal: 225 – 149

Ullensaker: 240 – 150

Eidsvoll: 369 – 380

Rangering for pleie og omsorg i år:

Nannestad: 249

Hurdal: 317

Ullensaker: 367

Eidsvoll: 424

LES OGSÅ: 2014: Fikk bot av Fylkesmannen. 2016: Stor snuoperasjon har løftet barnevernet

Fakta kommunebarometeret

  • Tidsskriftet Kommunal Rapport lager hvert år et kommunebarometer.
  • Barometeret måler 141 indikatorer i 12 forskjellige områder, hvor kommunene rangeres.
  • De viktigste områdene er grunnskole, eldreomsorg, barnevern, barnehage, økonomi og kostnadsnivå.
  • Målingen er basert på offentlig tilgjengelige data, som for eksempel fra SSB.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.