Eidsvoll, sammen med Nes, vegret seg for å gå inn i en storkommune-utredning da ØRU-kommunene møtte hverandre til naboprat i Hurdal nylig.
Det var Hurdals ordfører, Runar Bålsrud, som inviterte styringsgruppene i hver enkelt av ØRU-kommunene til et sonderingsmøte om det er aktuelt å lage en felles utredning om en storkommunevariant.
Gjerdrum, Nannestad, Hurdal og Ullensaker mente at det ikke kunne skade med en utredning. Eidsvoll og Nes var av en annen oppfatning.
De ville diskutere videre i egen gruppe for så å komme tilbake til saken.
De to kommunene var også de to som ikke ville være med på en felles legevakt for hele ØRU-området, men vedtok å ha egen legevakt i egen kommune.
LES OGSÅ: Flørter videre med eidsvollingene

IKKE SIKKER

Heller ikke verten selv, Bålsrud, er sikker på om kommunesammenslåing er vegen og gå, ei heller i hvilken form den i så fall burde få.
- Jeg er som sådan litt tviler i denne prosessen. Men jeg ønsker en faktabasert utredning, så får vi se hva den konkluderer med. Vi må også spørre våre innbyggere ved møter og høringer til råds, og det kan ende opp med at Hurdal klarer seg aleine. ØRU-kommunene har hatt et godt samarbeid i flere år. Jeg mener derfor det er fornuftig å se på dette når vi snakker om kommunesammenslåing, sier Bålsrud.
- Tanken bak møtet var at vi skulle få til en enighet rundt en uforpliktende, politikerstyrt utredning og veie fordeler og ulemper mot hverandre.
Bålsrud forteller at han ønsker en tilbakemelding fra kommunen innen 7. mai.
- Vi må ha et beslutningsgrunnlag når vi våren 2016 skal ta en avgjørelse i kommunene. Denne utredningen vi nå snakker om skal være uforpliktende og ikke binde noen inn, sier ordføreren.
Men Eidsvolls ordfører, Einar Madsen, ville bare høre praten og ta den med tilbake til styringsgruppa i Eidsvoll kommune.
- Kommunenes styringsgruppe består av en representant fra hvert politisk parti. Ikke alle våre var med. Vi tok praten og så får vi komme tilbake til saken. Jeg ønsker å drøfte det med hele styringsgruppa om vi i det hele tatt ønsker å være med i denne utredningen, sier Madsen.
- Er det ikke litt risikabelt å bli stående utenfor på denne måten? Hva om de andre kommunene konkluderer med at en sammenslåing er lurt og Eidsvoll blir stående utenfor «det gode selskap»?
- Det er ikke et tema nå, sier ordføreren.
Ullensakers ordfører, Harald Espelund, er en tilhenger av en storkommune på Øvre Romerike, men han tviler på om naboene er de samme.
- Vi var samlet seks kommuner i Hurdal, og jeg ble ikke mer optimist av det. Jeg tviler på om naboene finner sammen og har et sterkt inntrykk av at de andre kommunene ikke vil akseptere at administrasjonssenteret blir Jessheim. Det er en smerteterskel som er vanskelig å akseptere, sa han til NRK Østlandssendinga fredag morgen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.