Lørdag ettermiddag ga de hverandre sitt ja i en fullsatt Eidsvoll kirke. 
Side om side, hånd i hånd og med hvert sitt brede smil om munnen, kunne ordfører John-Erik Vika og hans samboer gjennom mange år, Kjell-Jostein Andersson, gå ned midtgangen i Eidsvoll kirke som rette ektefolk lørdag ettermiddag - etter endelig å ha fått gi hverandre sitt ja innenfor guds fire vegger. Det har vært viktig for paret å kunne gifte seg i kirka, og etter at det på kirkemøtet i slutten av januar ble vedtatt å innføre en ny vielsesliturgi ble det med det åpnet for kirkelig vielse av likekjønnede.
Kirka i Eidsvoll var fylt opp av familie, venner og bekjente, og da det nygifte paret forlot kirkerommet, fikk de stående applaus fra de frammøtte.

- Dét er skikkelig stort

- Gratulerer så mye med denne dagen. I dag feirer vi femten år med gjensidig kjærlighet - dét er skikkelig stort, sa biskop Atle Sommerfeldt i sin tale til brudeparet under bryllupsmessen.
For det var en stor dag både for brudeparet og for den norske kirke.
- Mitt håp, og det vet jeg at dere to deler med meg, er at flere nå kan bli trygge på at det er så mange rom, og så høyt under taket i guds hus, at de føler at det er plass også for dem, fortsatte Sommerfeldt.
Biskopen, som selv er født på Stensby og døpt i Eidsvoll kirke, syntes det var en stor glede å få vie paret i selveste grunnlovskirka.
- Det har vært en flott dag. Jeg har registrert mange smil her, folk er bare så glade, sa biskopen.

Strålte om kapp

Smilte gjorde også brudeparet, som gjennom bryllupsmessen strålte om kapp i hver sin flotte bunad.
- Det har vært en fantastisk flott opplevelse her i kirka, og det er en fantastisk flott dag, smilte John-Erik Vika etter vielsen.
- Også er det så nydelig vær!
Og det hadde ordføreren rett i. I det de nygifte kom ut på kirkebakken, skinte sola igjennom skylaget, og i strålende vakkert vintervær, kunne brudeparet motta både gratulasjoner og lykkønskninger fra de frammøtte.
Nede på parkeringsplassen hadde også fire reinsdyr, utsendt fra Eidsvoll amatørteater, tatt plass for å sørge for at de nygifte fikk standsmessig skyss.
Og fra kirka bar det til Badet Kulturtun, hvor det var enkel mottakelse med servering og musikalske innslag, før festen skulle fortsette utover i de sene nattetimer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.