Eidsvolls ordfører John-Erik Vika og samboer Kjell-Jostein Andersson skal gifte seg i Eidsvoll kirke 18. februar. Det blir trolig den første kirkevielsen av likekjønnede her i landet.

- Det sies at dette blir den første i Norge. Jeg kan i hvert bekrefte at det blir den første kirkevielsen av likekjønnede i dette bispedømmet, sier biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt.

Han skal vie paret, og prost Marta Botne skal lede gudstjenesten.

NY LITURGI

Tidligere har likekjønnede måtte gifte seg borgerlig, men har i etterkant kunnet få kirkens velsignelse. På kirkemøtet i fjor gikk et klart flertall inn for vielse av likekjønnede, og på kirkemøtet som starter i morgen og som varer ei uke, skal en ny liturgi behandles.

- Jeg regner med at liturgien blir stadfestet på kirkemøtet, kommenterer biskop Atle Sommerfeldt.

- FULLT INTEGRERT

- Vi har ventet på dette, og det er gledelig at det nå skjer, og spesielt at det skjer i symboltunge Eidsvoll kirke. Det var der grunnlovsforsamlingen møttes og sikret de grunnleggende forutsetningen for inkludering. Med dette blir homofile fullt inkludert og integrert i kirken, og det er jeg veldig glad for, sier Sommerfeldt.

BISKOP-VIELSE

Brudeparet er innforstått med at vielsen kommer til å få ekstra oppmerksomhet etter som Vika også er ordfører i Eidsvoll.

- Bryllupet er først og fremst en personlig sak, men det er viktig for saken at ordføreren velger å gjøre dette såpass offentlig. Det er et fint signal for likekjønnede, sier Sommerfeldt.

- Det er svært sjelden at en biskop foretar en vielse.

- Det er riktig, men dette var noe jeg og ordfører Vika snakket sammen om da jeg var på visitas i Eidsvoll. Dette er en begivenhet som jeg vil være med på å fronte. Dette har vært en kontroversiell sak, og når den første likekjønnede vielsen i bispedømmet skal finne sted, finner jeg det naturlig å være med, sier Sommerfeldt.

- GOD TALSMANN

Biskopen er en god talsmann for saken, og min holdning til vielse av likekjønnede er godt kjent. Vi gleder oss over at de skal gifte seg, og vi håper kirkemøtet vedtar en fin liturgi, sier prost Marta Botne som skal lede bryllupsgudstjenesten.

Hun var inntil nylig sokneprest i Råholt, men er nå prost i Ofoten.

VENTER MED KOMMENTARER

- Jeg kan bekrefte at vi skal gifte oss. Vi hadde ikke noe mål om å bli først, men satte en dato som passet for oss begge. Vi ønsker imidlertid ikke å si noe mer før liturgien er endelig vedtatt. Forslaget går ut på at den skal gjelde fra 1. februar, og vi håper den datoen blir vedtatt, uttaler John-Erik Vika.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.