• LIKER IKKE: Kjetil Rydland fra Krf og Iver Solsrud fra Sp liker dårlig at de høyst trolig må påføre hurdølingene eiendomsskatt.

Med eiendomsskatt har rådmannen estimert at kommunen kan få inn fire millioner ekstra i 2018 og dobbelt så mye året etter. Hun legger da to promille til grunn neste år, og tre i 2019. Etter det skal satsen holdes på samme nivå ut økonomiplanperioden som går over fire år. Det er ikke tatt stilling til verken bunnfradrag eller hvilken takst skatten skal beregnes ut fra.

INGEN VEI UTENOM

I bakgrunnen lurer Robek, og det er alle kommuners skrekk å havne på denne lista. Da settes den under administrasjon av fylkesmannen og mister sin råderett inntil det er oppnådd en sunn økonomi igjen.

Med dette bakteppet fremmet rådmannen et budsjettforslag som innebærer både eiendomsskatt, nedbemanning og økte avgifter og la til at om ikke budsjettet følges slavisk, så er det rett inn på lista.

Rådmannen har innført full innkjøpsstopp resten av året, og bruk av vikarer et det overhodet ikke snakk om.

– Det blir tøffe tak. Men vi må omstille, og da snakker vi om hoder og lønnskostnader, sa rådmann Bente Rudrud Herdlevær til et utvidet formannskap onsdag.

spare 12,5 millioner neste år, ytterligere 4,5 i 2019

Hurdal kommune må spare 12,5 millioner neste år og ytterligere 4,5 i 2019. Den må også nedbetale årets underskudd på rundt tre millioner – et underskudd som kan vise seg å vokse ytterligere. Disposisjonsfondene er tømt og kommunen må begynne å bygge dem opp igjen neste år.

Budsjettforslaget tar opp i seg at det skal komme ut med et netto driftsresultat på 2,5 prosent neste år, og en prosent høyere i 2019.

Investeringer er i all vesentlighet barbert bort neste år. De må vente til bedre tider.

– NÅ BLIR DET RABALDER

Kommunepolitikerne Kjetil Rydland fra KrF og Iver Solsrud fra Sp liker ikke tingenes tilstand.

– Hvordan tror dere hurdølingene vil reagere på utsiktene til å få eiendomsskatt?

– Nå blir det rabalder, svarer Solsrud.

Han frykter at en slik skatt skal få store konsekvenser for folk med lav inntekt og store, gamle boliger – og da særlig enslige pensjonister.

– Skatten vil ramme tilfeldig, mener han.

Rydland på sin side tror at 95 prosent at hurdølingene vil være i stand til å bære en eiendomsskatt.

– Men jeg synes jo likevel ikke dette er kjekt, sier han.

ØKTE GEBYRER OG AVGIFTER

Det blir dyrere å ha barn i barnehagen. Satsen økes for en 100 prosent barnehageplass fra 2 730 kroner til 2 910 kroner, noe som er i tråd med statens satser. Kulturskolen øker takstene noe, det samme gjør gebyrene for tekniske tjenester og renovasjon.

For 2018 foreslås det å økning årlig abonnementsgebyr for både vann og avløp. De foreslåtte økningene i abonnementsgebyr 504 kroner for vann og 573 for avløp.

Hurdalsbudsjettet for 2018 er på tett oppunder 160 millioner kroner.

LES OGSÅ: Kan fylle lommebokahttp://http://www.eub.no/nyheter/ektepar-kan-fylle-lommeboka

Fakta

Hurdal kommune må spare 12,5 millioner neste år og ytterligere 4,5 i 2019.

Kommunen må også nedbetale årets underskudd på rundt tre millioner. Det kan vokse seg enda større.

Rådmannen foreslår å innføre eiendomsskatt fra 2018 med to promille, og tre promille fra 2019.

Det vil gi fire millioner mer i kommunekassa i 2018 og åtte millioner i 2019.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.