– Det har kommet litt regn de siste dagene, likevel gjelder totalforbudet mot åpen ild i skog og mark i aller høyeste grad fortsatt, sier brannsjef John Arne Karlsen i Øvre Romerike brann og redning.

Grunnen til dette er ifølge brannsjefen at det ikke har kommet like mye regn alle steder. I noen områder har det ikke kommet noe, og ifølge værmeldingen vil det bli nye perioder med tørrvær.

– Dette betyr at skogbrannfaren snart er tilbake på et like høyt nivå som tidligere, påpeker Karlsen.

Utvider forbudet

Øvre Romerike brann og redning hatt åtte skogbranner i sommer, i tillegg til utallige branntilløp og mindre gress- og markbranner

– I lys av at vi har hatt flere utrykninger til menneskeskapte branner den siste tida, og at skogbrannfaren øker fra dag til dag, må vi skjerpe inn totalforbudet, sier Karlsen.

  • Offentlige områder: Totalforbudet utvides til å omfatte alle offentlige områder, selv om de ikke ligger nær skog og mark.
  • Røyking: Ikke kast sigarettsneiper ut av vinduet eller i naturen- det er farlig nå. Sørg for å ha brannsikkert askebeger på balkongen og i hagen.
  • De fraråder også røyking i skog, mark og på strender på det sterkeste. Hvis man allikevel gjør det anbefaler brannvesenet å bruke en vannflaske med skrukork som askebeger.
  • Skyting: Det vil inntil videre ikke være tillatt å skyte i/nær skog og utmark under jakt eller på skytebaner.
  • Skogsbilveier: Det vil inntil videre frarådes å parkere bil i utmark, unntatt på grusdekke. Mange skogsbilveier er stengt allerede.
  • Hogst: Vedhogst og rydding av kratt og høyt gras bør vente til totalforbudet er opphevet.

KAN GRILLE i egen hage

– Grilling i egen hage er fortsatt tillatt, men vi understreker at folk må være forsiktige. Vi har sett at andre har gått ut med at man uansett bør la være å bruke kullgrillen akkurat nå, og det er antakelig et godt råd, sier Karlsen, som påpeker at man for øyeblikket har et stort ansvar når man bruker åpen ild.

– Våre mannskaper ønsker mer enn noe å være uthvilte og klare til innsats den dagen meldingen om skogbrann kommer, og derfor må vi unngå de unødvendige brannene og branntilløpene som gir ekstra belastning, sier brannsjefen.

Les mer om skogbrannene:

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.