• FLEST: Nissan Leaf er landets mest solgte elbil, og Bjørn Aasen i Aasen bil tror vi bare har sett begynnelsen på ladeeventyret.
  • SUKSESS: Salgssjef Per Gunnar Ophaug hos Bertel O. Steen forteller om stor interesse for Kia Soul. – Elbiler blir viktigere og viktigere, sier han.

Forhandlerne på Øvre Romerike melder om stor interesse for elbiler. BMW i-3 er den mest solgte elbilen i landet så langt i år.

– Vi har solgt 30 slike bare i mai og juni, og 70 hittil i år. Den økte etterspørselen er veldig tydelig, påpeker daglig leder Geir Enderud i Bavaria Gardermoen.

– Hva er årsaken?

– Nå er rekkevidden uproblematisk, og med det kraftige prishoppet som kommer i bomringen i høst blir elbil svært attraktivt for pendlere, sier han.

FØRST UTE

Nissan Leaf var den første skikkelige elbilen på markedet. Den er landets mest solgte med over 30.000 eksemplarer bare i Norge. Aasen bil begynte med seks stykker i 2012, totalt har de solgt 168.

– I 2012 måtte vi overbevise folk om fordelene, i dag er det nesten motsatt. Men kundene har lært, og de er alt fra pendlere til dem som bare kjører lokalt. Flere kjøpte Leaf som bil nummer to, men bruker den til det meste. I tillegg har vi solgt 16 elvarebiler av typen E-NV200, sier han.

– Og i høst blir det ny modell?

– Ja, en splitter ny Leaf vises i september, og vi får den i hus over nyttår. Blant annet har den større batteri, påpeker han.

Hos Aasen Bil på Minnesund står elbilene allerede for en tredel av omsetningen.

LES OGSÅ: Elbiltrafikken gjennom bomringene økte med 43 prosent i fjor

PASSERTE BUDSJETTET

Motorforums to utsalg på Romerike, Dal og Kjeller, budsjetterte med 75 elektriske Renault Zoe i år. I juni passerte de 80 solgte.

– Elbiler selger som smør, og alder er ingen hindring. Vår eldste kunde var 76 år. Faktisk spør de fleste kundene enten om elbil eller hybrid, og rekkevidden er viktigst for dem, sier avdelingssjef Jonas Filander på Dal.

Mobile Jessheim har solgt 120 Opel Ampera siden den kom i mai, og merker fortsatt interesse.

– Mange kunder vil ha elbil, sier selger Ove Bjørnstad.

Christian Gunneng hos Møller Jessheim er på ferie og har ikke tallene foran seg, men han bekrefter et meget bra salg.

– 2017 har vært veldig bra for oss, særlig e-Golf med 300 kilometer er populær. Vi har solgt langt flere enn vi har levert, og utover høsten kommer det virkelig store volumet, sier han.

En annen elbil som har fått kundene på banen, er Kia Soul.

– Vi har solgt 29 av den i år, i tillegg til elleve Mercedes 250 e og et par Peugeoter, sier salgssjef Per Gunnar Ophaug hos Bertel O. Steen på Jessheim.

Han er ikke i tvil om hva fremtiden vil bringe.

– Bilbransjen er i store endringer og alle produsenter satser stort på elbiler. Daimler investerer flere milliarder i ny batterifabrikk. Mercedes kommer med ti elbiler innen 2022, den første i 2019. De gjør ikke det for moro skyld, sier han.

Voldsom økning

Nær 16 prosent av alle solgte nybiler i fjor var elbiler.  

I juni ble det registrert 3948 nye personbiler med nullutslipp (2 var hydrogenbiler). Det er 2042 flere (+ 107,1 %) enn i juni 2016. Hittil i år er det registrert 14.805 nye nullutslipp personbiler, 3053 flere (+ 26,0 %) enn i samme periode i 2016. Det gir nullutslippsbilene en markedsandel på 19,0 prosent i første halvår 2017.

Det har aldri blitt registrert så mange elbiler i en enkeltmåned i Norge før, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Nissan Leaf er den suverent mest solgte elbilmodellen i Norge med nær 30.000 eksemplarer gjennom årene. I år leder BWM i3 statistikken. Dette var de 10 mest solgte i juni, og så langt i år:

1. BMW i3 420 - 2.769

2. VW e-Golf 874 - 2.446

3. Nissan Leaf 384 - 2.202

4. Tesla Model X 609 - 1.507

5. Renault Zoe 428 - 1.451

6. Mercedes B250 210 - 944

7. Hyundai Ioniq 182 - 879

8. Tesla Model S 242 - 853

9. Opel Ampera 389 - 634

10. VW e-up 61 - 378

LES OGSÅ: Tusenvis på venteliste for nye elbiler i 2017 og 2018

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.