Elever fra Eidsvoll videregående skole på spennende studietur: Fikk se to stjerneskudd

Comments Kommentarer Print Skriv ut
Av Bjørn Inge Rødfoss
bir@eub.no | 970 31 272
Publisert: 24.01.17 09:00

EIDSVOLL. - Det morsomste var å lære om gravitasjonsbølger, sier Henrik Andreas Bratli (17).

Fysikk- og geofag X-elever på Eidsvoll videregående skole har akkurat besøkt Harestua sol­observatorium. Det var en opplevelse de ikke kommer til å glemme med det første.

- Det har vært både gøy og lærerikt, sier Klaudia Janusz (18).

- Det har vært fint å ikke kun ha fokus på det faglige, men at turen også var sosial og morsom for oss som en klasse, sier Tonje Iversen Lysjø (17).

- Det morsomste var å lære om gravitasjonsbølger, hvordan de oppstår og hvordan de kan påvirke oss. Vi så også i teleskoper, og fikk blant annet se et par stjerneskudd tirsdag kveld, sier Henrik Andreas Bratli (17).

LES OGSÅ: Skal skyte opp romrakett


Gode ambassadører

Foredragsholder Vegard Rekaa ga elevene positive tilbakemeldinger etter besøket.

- Vi fikk tilbakemelding om at elevene viste god forståelse og innsikt i de ulike temaene som ble tatt opp, det være seg Einsteins relativitetsteori, gravitasjonsbølger, Big Bang og sorte hull. Skolen synes det er flott at elevene får slike tilbakemeldinger. Det er alltid hyggelig når elevene er gode ambassadører, sier inspektør Odd Roger Lundahl ved Eidsvoll videregående skole.

Et 20-talls elever var med på turen til Tycho Brahe Instituttet for å studere verdensrommet og geologien i Oslo-feltet. Elevene tilbrakte én natt på solobservatoriet. De jobbet med læreplanmålene i astrofysikk og geologi. Elevene fikk studere stjernehimmelen i ulike teleskoper. I ett av undervisningsrommene var det én stor stein (mineralsamling), og én av Norges største meteoritter kan studeres på nært hold.


Nye praktiske innfallsvinkler

Faglærer Heidi Cathrine Ege var også godt fornøyd med turen.

- Ettersom mange av temaene i atom og astrofysikken overlapper med strålingskapittelet i naturfag, er det viktig å finne nye praktiske innfallsvinkler. Da er det morsomt å kunne reise ut av huset for å få faglig påfyll. Solobservatoriet på Harestua gir oss god mulighet for å utforske dette i praksis. Vi fikk se vår nabogalakse Andromeda og oriontåken i gode teleskoper. Om morgenen fikk vi se Jupiter med fire av dens måner. I soltårnet fikk elevene stille inn teleskopet, og de fikk se solflekker og absorbsjonsspekter. Det er flott at elevene får innblikk i hvordan denne forskningen skjer, og historisk sett har solobservatoriet på Harestua vært ledende på solforskning i Nord-Europa, sier Ege.

Inspektør Odd Roger Lundahl legger vek på betydningen av at elevene også får praktisk tilnærming til et stoff som kan oppleves som teoretisk.

- Jeg synes lærerne på Eidsvoll videregående er flinke til å se slike muligheter. Det er med på å gjøre undervisningen både relevant og spennende, sier Lundahl.

LES OGSÅ: Mars-forskere på Nannestad videregående skoleComments Kommentarer Print Skriv ut
EUB starter snart med daglige nyhetsbrev. Få de beste lokale sakene rett i innboksen.

Nyheter
Utvider ikke det offentlige avløpsnettet NOTUSED
NANNESTAD. Hovedplan for vann og avløp ble vedtatt av kommunestyret uten planer for flere strekninger med offentlig avløp i Nannestad.
Etter utredning: Kommunen legger ikke offentlig avløp NOTUSED
NANNESTAD. Kommunestyret i Nannestad har vedtatt at det ikke skal legges offentlig avløp i kommunens regi sør i Holter.
Stoppet med smuglersprit i bilen
Jessheim. En mann i 50-årene ble lørdag ettermiddag stoppet på Habberstadvegen på Jessheim med smuglervarer i bilen.
Eidsvolls ordfører John-Erik Vika fikk endelig gitt sitt ja til mannen Kjell-Jostein NOTUSED
EIDSVOLL. Vika og mannen, Kjell-Jostein Andersson, er dermed det første homofile paret som har fått kirkelig vielse i Borg bispedømme.
Tatt uten lappen
MINNESUND. En polsk mann i 30-årene blir anmeldt etter å ha kjørt uten førerkort.
Kommunen trakk tilbake vegpenger. - Kravet til ny tverrveg må frafalle NOTUSED
NANNESTAD. Det sier Giovanni Fili, én av eierne av boligområdet som planlegges ved Stordammen i Åsgreina.
Mann anmeldt etter å ha gitt politiet fingeren
JESSHEIM. Det endte med anmeldelse for jessheimmannen, som natt til lørdag fant det for godt å vise fingeren til politiet.
Bommen i Langsetvegen blir fjernet NOTUSED
MINNESUND. Politikerne enige om løsningen.
Hvordan heve et bruktkjøp? NOTUSED
KJØP OG SALG. Det å kjøpe en bruktbil medfører alltid en viss risiko. Men kjøperen har rettigheter, og kan i noen tilfeller få hevet hele kjøpet.
Det skiller seg ut og har karakter i massevis NOTUSED
NY BIL. Toyota er tradisjonelt streite saker. Med C-HR prøver de noe helt nytt, å få tak i de trendy kundene.
ARKIV

Eidsvoll Ullensaker Blad benytter informasjonskapsler (cookies) for å gi bedre kundeservice, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler her.

Lukk