Fysikk- og geofag X-elever på Eidsvoll videregående skole har akkurat besøkt Harestua sol­observatorium. Det var en opplevelse de ikke kommer til å glemme med det første.

- Det har vært både gøy og lærerikt, sier Klaudia Janusz (18).

- Det har vært fint å ikke kun ha fokus på det faglige, men at turen også var sosial og morsom for oss som en klasse, sier Tonje Iversen Lysjø (17).

- Det morsomste var å lære om gravitasjonsbølger, hvordan de oppstår og hvordan de kan påvirke oss. Vi så også i teleskoper, og fikk blant annet se et par stjerneskudd tirsdag kveld, sier Henrik Andreas Bratli (17).

LES OGSÅ: Skal skyte opp romrakett

Gode ambassadører

Foredragsholder Vegard Rekaa ga elevene positive tilbakemeldinger etter besøket.

- Vi fikk tilbakemelding om at elevene viste god forståelse og innsikt i de ulike temaene som ble tatt opp, det være seg Einsteins relativitetsteori, gravitasjonsbølger, Big Bang og sorte hull. Skolen synes det er flott at elevene får slike tilbakemeldinger. Det er alltid hyggelig når elevene er gode ambassadører, sier inspektør Odd Roger Lundahl ved Eidsvoll videregående skole.

Et 20-talls elever var med på turen til Tycho Brahe Instituttet for å studere verdensrommet og geologien i Oslo-feltet. Elevene tilbrakte én natt på solobservatoriet. De jobbet med læreplanmålene i astrofysikk og geologi. Elevene fikk studere stjernehimmelen i ulike teleskoper. I ett av undervisningsrommene var det én stor stein (mineralsamling), og én av Norges største meteoritter kan studeres på nært hold.

Nye praktiske innfallsvinkler

Faglærer Heidi Cathrine Ege var også godt fornøyd med turen.

- Ettersom mange av temaene i atom og astrofysikken overlapper med strålingskapittelet i naturfag, er det viktig å finne nye praktiske innfallsvinkler. Da er det morsomt å kunne reise ut av huset for å få faglig påfyll. Solobservatoriet på Harestua gir oss god mulighet for å utforske dette i praksis. Vi fikk se vår nabogalakse Andromeda og oriontåken i gode teleskoper. Om morgenen fikk vi se Jupiter med fire av dens måner. I soltårnet fikk elevene stille inn teleskopet, og de fikk se solflekker og absorbsjonsspekter. Det er flott at elevene får innblikk i hvordan denne forskningen skjer, og historisk sett har solobservatoriet på Harestua vært ledende på solforskning i Nord-Europa, sier Ege.

Inspektør Odd Roger Lundahl legger vek på betydningen av at elevene også får praktisk tilnærming til et stoff som kan oppleves som teoretisk.

- Jeg synes lærerne på Eidsvoll videregående er flinke til å se slike muligheter. Det er med på å gjøre undervisningen både relevant og spennende, sier Lundahl.

LES OGSÅ: Mars-forskere på Nannestad videregående skole

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.