• PUSSET OPP: Elisha Kazonza reiste til Kongo for å pusse opp den gamle skolen sin.

I 2008 kom Elisha Kazonza til Norge sammen med familien sin og bosatte seg på Råholt. Da hadde han så vidt rukket å bli elev på landsbyskolen i hjemlandet Kongo. Nå har han vært på besøk, og i løpet av noen hektiske sommeruker sørget han for at skolen i landsbyen Kaziba fikk nye gulv og vegger.

UTDANNING VIKTIGST

Elisha Kazonza er overbevist om at utdanning er det aller viktigste man kan legge til rette for i det fattige landet på Afrikas vestkyst.

– Folk her kommer seg ikke ut av fattigdommen fordi de ikke klarer å videreutvikle seg selv og samfunnet, sier han.

– Ved å la barna og ungdommene gå på skolen, sørger vi for at vi gir alle som bor der flere muligheter. Det var derfor jeg hadde så lyst til å reise tilbake og gjøre noe for skolen, sier han.

Selv har han mye familie i Kaziba. Han har også vært på besøk for, med skolebøker og utstyr.

– For meg er denne skolen spesiell, for det var her jeg ble født og hadde mine første leveår, sier han.

SAMLET INN PENGER

Han har spart penger på egen hånd, og fikk i tillegg 10.000 kroner av Lions til oppussingsprosjektet.

– Det koster mindre å pusse opp i Kongo enn i Norge og da jeg fikk 10.000 kroner hadde jeg råd, sier Kazonza.

Han bestilte alle materialer i god tid, og avtalte oppussingen med skolens rektor. Da han kom fram til landsbyen sto alt klart, og beboerne hadde forberedt seg på å hjelpe til.

– Vi kom i mål. Skolen er ganske enkel, det var jordgulv og vegger av murstein. Vi la betong på gulvene og pusset veggene. Det ble veldig bra, sier Kazonza.

FLERE PLANER

Nå har Elisha Kazonza flere planer som kan komme innbyggerne i Kaziba til gode.

– Jeg drømmer om å få til et vannprosjekt hvor vi lager brønner og får pumpet opp vann som kan brukes. Slik det er nå, er det veldig tungvint å få tak i vann. Det er et problem for landsbyen. Jeg tenker også på flere skoleprosjekter, sier Elisha Kazonza.

Fakta

  • Elisha Kazonza har brukt sommerferien på å pusse opp sine gamle skole i landsbyen Kaziba i Kongo. 
  • Den demokratiske republikken Kongo må ikke forveksles med Republikken Kongo.
  • Den demokratiske republikken Kongo har om lag 75 millioner innbyggere, og er en tidligere belgisk koloni. 
  • Landet fikk tilbake sin selvstendighet i 1960. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.