Søndag kveld gikk et forferdelig uvær over store deler av Øvre Romerike. Det haglet og regnet og lyn ble avløst av tordenskrall. Det hele varte nær en time. Det var dette uværet som Ellen bokstavelig fikk kjenne på kroppen.

FASINERT AV UVÆR

Ellen forteller at hun er fasinert av slikt voldsomt uvær, og at hun pleier å sitte ute på terrassen og betrakte lynet som farer over himmelen.

– Jeg gikk ut også søndag for å se på, men etter en stund ble det litt for mye at det gode. Jeg turte rett og slett ikke å være ute mer, forteller hun.

Trygt inne – trodde hun, satte hun seg ved de store terrassedørene for å se hvordan naturkreftene tedde seg da de slo seg løs.

MOBILTELEFONEN

Ellen hadde mobiltelefonen i hånden og fingrene på skjermen.

– Det braket og dundret utenfor, og plutselig kjentes det ut som om det sakk i meg. Det var en merkelig følelse. Det oppsto liksom et blått felt rundt telefonen og skjermen så ut til å bli større. Det var helt rart, selv om det bare varte i ett sekund. Da la jeg fra meg telefonen, forteller Ellen.

Like etter kjente hun at hun fikk skikkelig vondt i hodet, ble småkvalm og slapp. Det varte lenge, og nå – tolv timer etter, har hun fortsatt vondt i hodet.

Ellen likte ikke situasjonen, og ringte legevakta.

SLO NED I HOLSJØEN

– Jeg fortalte jo som det var, og legen rådet meg til å ta det med ro, forteller hun.

Ellen og familien bor i Gullverket like ved Holsjøen. Hun mener at hun muligens på ett eller annet vis ble rammet av et lyn som slo ned i sjøen.

– Mannen min har et app på telefonen som viser lynnedslag. Den viste at lynet hadde funnet vegen ned i sjøen. Det er jo naturlig å tenke at dette hadde en sammenheng med den gufne opplevelsen min. Da jeg var lita, hørte vi bestandig at vi skulle gå vekke fra vinduene i slikt tordenvær, og jeg satt jo like ved store terrassedører. Kanskje det var årsaken?

Om hun vil holde seg innendørs når «Tor med hammer’n» kommer på besøk senere?

– Nei, jeg vil nok fortsatt trekke ut – men uten mobilen, mener hun.

TRYGGEST INNE

– Når det lyner og tordner som verst, er du tryggest innendørs, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til EUB.

– Vi råder folk til ikke å snakke i fasttelefonen når det er tordenvær, men jeg er ingen ekspert på mobiltelefon. Men faktum er at det oppstår store, elektriske spenninger i forbindelse med tordenvær. Rundt mobilene er det elektromagnetiske felt, og jeg vil kanskje anta at det kan oppstå en vekselvirkning med lynet, sier Haga, og legger til: – Men her er jeg på usikker is.

– Gode råd til folk når det lyner og tordner som verst?

– Sørg for å ikke være det høyeste punktet i terrenget, ikke vær ute i båt, ikke sett deg under et tre, ikke gå med oppslått paraply, unngå store, åpne sletter og ikke spill golf. Du er trygges innendørs, men ikke stå like ved stikkontakter. Lynet finner raske veger langs ledningsnettet inne i huset, sier statsmeteorologen ved Meteorologisk institutt, som minner om at det er svært sjelden folk i Norge blir rammet av lynet.

LES OGSÅ: Tre personer truffet av lynet - på samme dag


Fakta

Lyn er en gnist. Lyn oppstår når spenningen mellom områder med positiv og negativ elektrisitet i atmosfæren blir så stor at det utløses en gnist.  Lyn kan utløses innenfor én sky, mellom to forskjellige skyer, eller mellom en sky og bakken. Torden er en følge av lyn. Oppvarmet luft trekker seg raskt sammen,  det oppstår lydbølger som vi oppfatter som torden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.