Denne sommeren har vært fin for alle oss som liker å være ute. Jeg har padlet i Utsjøen, jeg har badet i Lysjøen og jeg har syklet rundt Byuene. Tre vann som har en ting til felles: Navnet deres var en gang navnet på hele vassdraget.

LYSJØEN

Helt oppe mot grensa mot Stange ligger Lysjøen. En vakker liten sjø med ei hyttegrend i sørenden. Åa som renner ut av Lysjøen, finner veien ned til Nord-Fløyta, og videre derfra via Holtåa og Holtdammen til den når Vorma. Å følge vassdraget fra Holtdammen og opp er en fin og variert tur. Spesielt er stien langs åa den siste biten opp til Lysjøen vakker.

Men så var det hva den åa heter, da. Noen sier Lya. På kartet står det Lysjøåa. Før het den helt sikkert bare Lya. Det vet vi blant annet fordi den omtales i et salgsdokument fra Habberstad i 1349. Hadde vi ikke hatt dette brevet, ville vi også kunne ha gjettet oss til det fordi gården ved utløpet av hele vassdraget (den biten som i dag heter Holtåa), heter Lynes. Lynes ligger på neset ved utløpet av Lya.

Vassdraget har også endret seg kraftig. En gang var det enkelt: Det var ett vann og ei å. Mens vannet i dag renner gjennom Nord-Fløyta og Holtdammen, fantes ikke disse i tidligere tider. Begge vannene er resultat av oppdemming av vassdraget. På gamle kart er Nord-Fløyta bare en putt med myrdrag rundt. Navnemessig var det også enkelt: Alt sammen het Lya. Det å hekte på -sjøen har skjedd lenge etter at vassdraget fikk navnet sitt, en gang da man fikk behov for å skille mellom å og innsjø.

Hva navnet betyr, er en annen historie. O. A. Rygh, som skrev Norske Gaardnavne, mener at Lya må ha fått navn fra det norrøne hlýr, som betyr varm eller mild. Forfatteren av Eidsvoll bygdebok, Anders Holmsen, mener det henger sammen med et gammelt tingsted på Habberstad. Hvem som har rett, kan vi bare gjette. Dette er navn med en historie som ligger godt gjemt bak historiens slør.

UTSJØEN

Et vassdrag som jeg mistenker har omtrent den samme historien som Lya, er vassdraget som starter med Utsjøen, fortsetter via Kampåa og renner ut i Glomma via Ua. En eldre uttale av navnet er Usjøen – t-en er lagt til senere. Dersom vi antar at etterleddet -sjøen er hengt på i moderne tid, står vi igjen med U – eller Ua. Interessant nok er det det samme som navnet på den nederste delen av vassdraget. For meg peker det klart i retning av at alt sammen en gang trolig er blitt kalt Ua. Det at Murua ligger et steinkast fra Utsjøen forsterker det hele. Men heller ikke Ua skal jeg våge meg på å gjette hva betyr.

BYUENE

Byuene er to vann som ligger oppe på Minneåsen, nord for veien og litt øst for Tisjøen. Egentlig er det feil å kalle dem Byuene – det er egentlig Lille og Store Byua. Herfra renner Byrudåa, som kommer ut i Mjøsa ved Byrud. Byrud har helt sikkert fått navn etter Byua, og så har gården gitt nytt navn til åa. En gang het alt sammen helt sikkert bare Byua. Og igjen: Hva det betyr, kan vi bare spekulere i. Er det det samme ua som i Ua. Med by foran? By som i bebyggelse? Eller noe annet? Hvem vet? Men mønsteret er det samme som det vi så for Utsjøen og Lysjøen.

KULTURHISTORIE

Hvorfor er det interessant med slike navn og historier? Først og fremst fordi det forteller noe om hvordan menneskene før i tiden oppfattet disse tingene. At navnene er så gamle at vi ikke klarer helt å tyde dem, forteller noe om at dette har vært viktige landemerker så lenge det har levd folk i bygda. Hvorfor de ikke hadde behov for å skille mellom å og vann, kan vi bare spekulere i. Behovet for presise stedsangivelser var kanskje mindre flere hundre år før gps-sporing og kartdata? Kanskje det alltid var klart hva de mente, om det var å eller sjø?

Det er slike ting som er fine å gå og grunne på når man rusler langs disse vannene. De ligger der som tause vitner om samfunnet slik det var en gang for lenge, lenge siden. En gang hadde de navn som betydde noe for folk som bodde her. Nå er bare restene igjen: Lya, Ua, Byua. Men vannene består.

FIKK DU MED DEG DENNE? Hvordan ødelegge et skispor. En guide

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.