Etter flaggheising til trompetfanfare utenfor Nannestad kommunehus ble det en markering ved minnesteinen som er reist for dem som deltok i motstandsbevegelsen og for Arthur Daniel Engelsrud, den eneste fra Nannestad som omkom direkte under 2. verdenskrig.

– Med dyp respekt for den innsatsen som hjemmestyrkene gjorde under 2. verdenskrig, og til minne om dem som falt, setter jeg ned en blomsterbukett, sier ordfører Hans Thue.

Etter høytidsstunden ved minnesteinen fortsatte markeringen i Nannestad bygdemuseum, hvor det var dekket bord til gjestene.

– 8. mai er for noen den viktigste dagen i mai. Jo tettere man var på hendelsene under andre verdenskrig, er dette desto mer naturlig. Derfor er det fint å kunne samles på denne dagen, noe det vi har lang tradisjon for i Nannestad. Frigjøringsdagen har vært, og skal fortsatt være, en festdag der vi feirer avslutningen av 2. verdenskrig, avslutningen av okkupasjon og fornedrelse og hylle alle dem som med livet som innsats kjempet for fedrelandet og for demokratiet, sier ordfører Hans Thue.

Gjester var de lokale veteranene fra 2. verdenskrig, og eneste gjenlevende fra hjemmestyrkene, Kåre Syltevik og Hans Homble, og veteraner som har tjenestegjort i internasjonale styrker for Norge. Også Forsvaret var representert, i tillegg til at flere personer fra Nannestad kommune deltok.

I år det 40 år siden Norge sendte de første soldatene til Libanon.

– Over 100.000 norske kvinner og menn har tjenestegjort i internasjonale operasjoner i 40 år, i nesten 100 forskjellige operasjoner. Alle som tjenestegjør utenlands kommer hjem som veteraner. Mens noen er ute i oppdrag for Forsvaret lever det gjerne en familie igjen hjemme. Jeg vil derfor også sende en tanke til disse hjemmeheltene, de som kanskje er den aller beste støtten for soldatene våre, både under og etter tjeneste, sier Thue.

Blant gjestene var Svein Kristoffersen. Han deltok på oppdrag for Norge i Libanon i 1978–1979.

– Frigjøringsdagen er en dag vi aldri må glemme. Dette er en viktig dag som har betydd mye for mange, og vi kan ikke ta frihet for gitt, sier Kristoffersen.

Han viste også bilder og fortalte historier fra sin tid i Unifil-styrkene i Libanon for 40 år siden.

LES OGSÅ: Da vi tok av oss lua og sang Ja vi elsker, ja da …

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.