Rådmannen innledet dagens formannskapsmøte med å kaste iskaldt vann i politikerårer. Etter hans budsjettforslag i formannskapet for to uker siden, har ting endret seg. Det viser seg at utgiftene til Statens Pensjonskasse er 900.000 kroner mer enn man trodde og fire stillinger i helse/omsorg har en følgefeil tilbake til 2015. Det gir et ytterligere merforbruk på to millioner kroner. På plussiden endrer tjenestebehov til en ressurskrevde bruker seg. Det blir en million kroner mindre enn beregnet. Dermed står man tilbake med 1,9 millioner man ikke hadde tatt høyde for. Nå skal rådmannen gå ytterligere inn i materien, og da er det å håpe at det ikke dukker opp flere økonomiske troll av esken.

REFSET BUDSJETTKONTROLL

Rådmannen Hans Petter Karlsen gikk langt i å antyde at det har vært så som så med budsjettkontrollen i Hurdal.

- Vi må ta en grunnleggende runde når det kommer til budsjettdisiplin. Det er budsjett som styrer drift, ikke omvendt. Heretter blir det ingen budsjettjustering gjennom året, og budsjettansvarlig vil bli hardere styrt, sa rådmannen.

Karlsen la vekt på at 2017 blir et reint driftsår, og at driften må ytterligere ned. Utviklingstiltakene settes på vent, og eiendomsskatt utredes neste år.

- Jeg har foreslått utredning av eiendomsskatt, ikke at den innføres. Dette kan det tidligst fattes vedtak om juni neste år.

VANSKELIG

Ordfører Runar Bålsrud mente at det blir vanskelig legge fram et helt konkret budsjett til høring når ikke alle tall er sikre. Heller ikke er statsbudsjettet vedtatt, slik at kommunen ikke aner noe om overføringene til Staten.

Paul Johan Moltzau, Sp, la fram et forslag på vegne av Venstre, Sp, Ap og KrF, hvor de tar ned rådmannens budsjettforslag med 1,5 millioner kroner.

- Vi kommer tilbake med mer spesifikke tall når vi har bedre oversikt, sier han til EUB.

Det var dette forslaget formannskapet gikk inn for å jobbe videre med.

HØYRE GIKK LENGER

Høyres Bjørn Brekke gikk lenger. Han la fram et budsjettforslag med en besparelse på rundt seks millioner kroner i forhold til rådmannens forslag.

- Med Høyres forslag går vi 1,16 millioner kroner i overskudd. Dette må gå inn som en buffer for framtida, sa han.

Han forslår blant annet å kutte ned ordførerjobben til 80 prosent, kutte ut varaordførerstillingen helt, fjerne 40 prosent stilling som skolesekretær, kutte stillinger til en funksjonshemmet bruker som ikke lenger er der, kutte næringslivskoordinatorstilling, kutt i en stilling i tilknytning til jord/skogbruk og å øke husleiene med tre prosent.

Partiet endrer også på rådmannens investeringsforslag på flere områder, blant annet ved å flytte skoleutbyggingen fram i tid og kutte ut solcellepanel på helsetunets tak.

- OFFENTLIG RAN OG TYVERI

- Eiendomsskatt er totalt uakseptabelt. Det er offentlig ran og tyveri. Politikerne i bygda har bedrevet fantasipolitikk. Vi har brukt altfor mye penger, og ledelsen har ikke tatt innover seg alvoret. Vi må slanke administrasjonen, leie inn tjenester, blant annet til rådmannsjobben. Og vi må senke ambisjonsnivået, sa Frp-politiker, Asle Hoel-Knai, uten at han la fram noe alternativ til rådmannens budsjettforslag.

Glad i Hurdals Ove-Henning Morthen varslet at hans parti vil komme med sitt budsjettforslag i kommunestyret 14. desember.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.