Homs i Syria, for ett år siden: Raed Alabbd er midt i det nordmenn flest bare får rapporter om i nyhetene, og som får de fleste til å tenke at minusgrader og vinter er helt greit i forhold.

Det er brutal krig, med regjeringssoldater, Iskrigere og opprørsstyrker som forsøker å ta makta med dødelige våpen. Hjembyens navn er på alles lepper, og det er ikke et blivende sted for en ung mann. Dermed bestemmer Alabbd seg for å rømme, for å komme seg til Europa, for å starte et nytt liv.

Omsider kommer han til Norge, der han blir plassert på flyktningemottak i Harstad. Han blir flyttet to ganger før han for en måned siden ble tildelt fast bolig på Jessheim.

MÅ LÆRE SPRÅKET

I nesten ett år har han vært i Norge ute av stand til å snakke med andre enn dem som kan arabisk. Det er en ulempe.

Men fast bolig har åpnet dører: Endelig har han fått skoleplass, først og fremst for å lære språket.

- Det er veldig fint, sier Read Alabbd, riktig nok ikke på klinkende norsk, men mer enn godkjent til å ha vært på skolebenken i bare en måned.

PLANLAGT I ETT ÅR

Raed Alabbd er ikke alene om å komme til Ullensaker og Øvre Romerike som flyktning. Det store flertallet som kommer til Øvre Romerike hvert år er unge menn. Flere av de frivillige organisasjonene i kommunen har sett behovet for en møteplass mellom nordmenn og flyktninger, særlig for å lære det norske språket, og nå har «Språkkafeen» blitt en realitet.

Det er et samarbeid mellom Frivilligsentralen, Ullensaker Røde Kors, Foreningen Norden, Inner Wheel og Sanitetsforeningen. Planleggingen startet for over ett år siden.

- Tanken kom da flyktningestrømmen sto på som verst, sier Rita Fjeld Hovden ved Frivilligsentralen i Ullensaker.

Hun har vært en koordinator for møtepunkt-prosjektet. Etter å ha lett både høyt og lavt fikk hun tilbud fra et firma som holder til å Jessheim Storsenter om å låne kantina en onsdag i måneden.

LES OGSÅ: Frivillige går sammen om senter for flyktninger

MØTESTED OG SPRÅK

Alem Aduna fra Eritrea har bodd i Norge i fire år, og setter pris på det nye tilbudet.

- Det er kjempefint. En ting er å lære språket, men det er veldig bra å ha et sted å komme. Mange sitter hjemme og vil ikke snakke med nordmenn, sier han. Han snakker av erfaring.

- Det fine med dette er at vi både kan få møte andre nordmenn og snakke norsk samtidig. Det er både nyttig og hyggelig, sier han.

Aduna snakker bra norsk, og fungerer gjerne som tolk fra arabisk for dem som ikke har kommet så langt.

- Men det er bare å øve, alle får det til, sier Aduna.

Inviterer flere nordmenn til språkkafeen

Sigrid Sofie Klykken er lærer på voksenopplæringa på Øvre Romerike, og medlem av Inner Wheel. Hun så tidlig behovet for en uformell møteplass for de mange flyktningene som sliter med å lære norsk.

- Man lærer mye fortere når man får brukt språket. Det er ikke så lett hvis man sitter hjemme, sier hun.

Nå inviterer hun nordmenn til språkkafeen.

- Det er tosidig. Flyktningene blir kjent med nordmenn og får snakke norsk, og vi nordmenn får muligheten til å lære om politikk og samfunn fra en annen synsvinkel enn vårt eget. Det er utrolig interessant, sier hun.

Særlig inviterer hun noen som kan spille et instrument.

- Det hadde vært flott om noen kunne komme å underholde for oss, sier Sigrid Sofie Klykken.

LES OGSÅ: Hjalp flyktninger i Hellas - overrasket av prestisjetung pris

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.