• BESTE LØSNING: Kirsten Lundem, kommunikasjonsrådgiver i Øvre Romerike Avfallsselskap på Dal skog, sier at plastbæreposene er best når det kommer til restavfallet. foto: Glen Widing
  • HANDLENETT: Bernt Gifstad laster matvarene inn i bilen - i handlenett av stoff. Han bruker så få bæreposer i plast som han kan.

Én plastpose betyr 50 øre til et nytt miljøfond som skal redusere posebruk og plastforurensning. Men på ØRAS, vår lokale miljøstasjon, ser de helst at du bruker bæreposen til restavfallet ditt.

BESTE MATERIALET

– Bæreposene er klart det beste til restavfallet. Det er det sterkeste materialet vi kan bruke til behandlingen av slikt avfall. Hele bransjen vil få problemer går i stykker under behandling, sier Kirsten Lundem, kommunikasjonsrådgiver i Øvre Romerike Avfallsselskap på Dal skog. Der tar de imot alt avfallet fra Hurdal, Eidsvoll, Ullensaker og Nannestad.

Mange har begynt å ta med seg tøyhandlenett til butikken for å redusere plastposeforbruket. Men helt kvitt dem blir man ikke.

– Miljøvennlig eller ikke – foreløpig er bæreposer i plast det beste materialet vi kan bruke til avfallshåndtering. Det er slik vi må tenke. Vi er avhengig av å frakte restavfallet med trailere til forbrenning i Åmotfors i Sverige. Der blir restavfallet til energi i et fjernvarmeanlegg som betjener mange husstander, sier Lundem. 

HANDLENETT

Det er Handelens miljøfond som skal fordele midlene fra den nye plastposeavgiften. De skal fordeles mellom holdningskampanjer for redusert posebruk, tiltak for økt gjenvinning og hjelp til opprydding av plast i naturen. 

– Med etablering av Handelens miljøfond slår vi to fluer i ett smekk: Vi oppfyller EUs direktiv om reduksjon av plastposer samtidig som vi får et målrettet miljøvirkemiddel mot plastforsøpling, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til NTB.

Ifølge Virke vil den nye øremerkede avgiften bety rundt 400 millioner kroner i året. De håper plastposeavgiften kan innføres fra nyttår.

LES OGSÅ: Plast som ressurs

Posene går til avfall

Einar Cyvin er en miljøbevisst mann. Likevel lesser han plastpose etter plastpose oppi handlevogna.

Han betaler gladelig 50 øre ekstra per pose fordi han mener at plast egentlig er kjipt.

Cyvin innrømmer at det blir mange poser når han handler.

– Hjemme har jeg fire unger og like mange hunder. Det blir mye restavfall i husholdningen, og hver eneste plastpose går til det. Vi får egentlig ikke nok poser, sier han og ønsker at det kunne komme et mer miljøvennlig alternativ.

– Jeg unngår så godt jeg kan å bruke bæreposene til noe annet enn restavfall. Jeg har et bevisst forhold til miljø og avfall. Plast skaper et stort problem.

Bruker handlenett 

Bernt Gifstad laster matvarene inn i bilen – i handlenett av stoff.

Gifstad prøver å unngå plastposene. Han har handlenett liggende i bilen og bruker dem framfor å kjøpe bærepose. 

EUB treffer på Giftstad når han kommer ut fra en handlerunde i Amfi Eidsvoll. Han bærer på to handlenett i stoff. 

– Jeg var sjømann på 1960-tallet. Allerede da så jeg plastdritten. Det var små øyer av plast som fløyt rundt i vannet. Og bedre har det ikke blitt med årene – tvert om. Det som mangler er etablerte plastmottak på kaiene rundt om, sier han. 

– Hva bruker du til restavfallet ditt?

– Plastposer – så lenge jeg ikke har noe annet valg. Plastposeavgift mener jeg er noe tull. Det er spill for galleriet. Folk kjøper posene uansett. Dette problemet er det bare myndighetene og ekspertisen som kan løse.

Fakta

  • Myndighetene har tidligere foreslått en plastposeavgift, men forslaget strandet. 
  • Nå vil handelsnæringen selv innføre en ekstra plastposeavgift på 50 øre. 
  • Det er beregnet at man kan få inn 400 millioner kroner i året. 
  • Pengene skal forvaltes av et miljøfond som fordeler midlene til miljøtiltak og opprydding av plast langs kysten. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.