Panelet har som formål å være et talerør for barn fra hele Norge når det gjelder klima og deres framtid.
Det er Jarl Erik Torghatten Halvorsen (13) fra Askøy, Kaja Nyland (12) fra Lofoten, Wilhelm Hatlen (10) fra Trondheim, Eliah Hudgens (13) fra Oslo, Kristiane Reigstad (11) fra Hedmark og Sara Sørbye (12) fra Oslo som skal lede Barnas klimapanel. De to sistnevnte var ikke til stede mandag, under stiftelsen i Eidsvoll.
- Vi skal videreformidle forslag, tiltak, krav og innspill til de som bestemmer, forteller Eliah.

Møte med klimadoktor

Eliah tok initiativ til å danne er klimapanel for barn etter å ha møtt dr. Pachauri i FNs klimapanel på en konferanse i fjor, og siden har ballen rullet og blitt enorm.
- Miljøagentene har jo lenge ville få til noe sånt, men jeg visste ikke at det kunne bli så «big deal», sier Eliah stolt.

Ungt engasjement

Alle hadde sendt inn søknad om å få være med i klimapanelet, og barna er svært engasjerte hva klima angår.
- Jeg hadde lyst til å være med å få et bedre klima, sier Wilhelm. Jarl Erik ville være med på å formidle budskapet om hvor viktig naturen er, mens Kaja sier hun er engasjert i å få formidle budskapet deres videre.
- Det er derfor vi valgte dem, forklarer Eliah.
- Vi ville ha med folk fra hele landet som oppfatter klima og budskapet vårt annerledes.

Snømenn på Stortinget

Klimapanelet skal nå skrive en rapport basert på alle forslag som kommer inn, som skal leveres til FNs klimapanel og Stortinget neste uke.
- Vi skal da ta med tre snømenn fra Snømennenes riksforsamling utenfor med lastebil, og sette de utenfor Stortinget på Eidsvolls plass, forteller direktør i Eidsvoll 1814, Erik Jondell.
- Vi håper at ting utvikler seg positivt, og at flere får vite om barnas klimapanel. Vi håper på det beste, sier Eliah om overleveringen.
LES OGSÅ: Trenger 112 snømenn for å gjenskape bildet

Støttespiller

Nina Jensen, generalsekretær i WWF Norge, syns saken Eliah og resten av klimapanelet jobber for er veldig viktig, og har hatt mye kontakt med initiativtaker og miljøagentene om dette.
- Jeg har fungert som en slags «behind the scenes»-støttespiller. Vi i WWF Norge syns det er et fantastisk fint initiativ, for det er barna som er framtiden, og som må leve med de valgene vi tar eller ikke tar, sier Jensen, som syns barnas stemme fortjener å bli hørt av dem som sitter med makta.

stiftet i historisk sal

Det var Eidsvoll 1814 som hadde invitert Miljøagentene til Eidsvollsbygningen, og Jondell syns det er stas å få ha stiftelsen i Rikssalen.
- Det er noe med disse ungene, at de er så engasjert i så ung alder er jo kjempebra, men de har jo ikke stemmerett, så vi ville gi de en stemme, forteller direktøren.
LES OGSÅ: Hva har skjedd med Eidsvolls klimaplan?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.