Senere tirsdag skal saken debatteres i Stortinget.

- Regjeringspartiene er enig med Ap og KrF om at Regjeringen skal fremme en sak om oppfølgingen av forliket senest 10. mars i år. Partene i forliket understreker at bestemmelsene i Naturmangfoldlovens paragraf 18, om når uttak av rovvilt kan tillates, må tillegges større vekt. De fire partiene er videre enige om å gjøre noen endringer i rovviltforskriften, slik at denne er i tråd med flertallets vedtak i forliket fra 2016, opplyser stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen i Høyre.

LES OGSÅ: Ordfører Vika i fakkeltog mot ulv

Fremmer to forslag i Stortinget

Disse to forslagene vil bli fremmet i salen under debatten i Stortinget tirsdag:

Forslag 1: Stortinget ber Regjeringen så snart som mulig, og senest innen 10. mars i år, fremme en sak om hvordan forvaltningen av ulv, herunder adgangen til lisensjakt, kan gjennomføres i samsvar med Stortingets vedtak, gjeldende lovverk og internasjonale konvensjoner. Stortinget ber Regjeringen i denne saken om å se hvordan Naturmangfoldlovens paragraf 18 første led bokstav b, hvor det tillates uttak av vilt, herunder rovvilt: «(...) for å avverge skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom», og bokstav c, hvor det tillates uttak «(...) ut ifra allmenne helse- og sikkerhetshensyn eller andre offentlige interesser av vesentlig betydning», kan tillegges vesentlig vekt i vedtak om lisensfelling av ulv. Det forutsettes at det åpnes for lisensfelling av ulv utover det antallet som allerede er bestemt for inneværende år, dersom ny informasjon om skadepotensialet gjør dette mulig innenfor rammene av gjeldende lovverk.

Forslag 2: Stortinget ber Regjeringen om å endre Forskrift om forvaltning av rovvilt (FOR - 2005-03-18-242), slik at denne er tilpasset Stortingets vedtak. Stortinget ber Regjeringen om spesielt å gjennomgå omtalen av Naturmangfoldloven i kommentarene til forskriften for å sikre at disse er i tråd med intensjonene.

Stort engasjement

Overfor EUB sier Wilhelmsen Trøen at dette er én av de sakene i politikken der hun har fått mest henvendelser fra enkeltpersoner i Eidsvoll og på Romerike for øvrig.

- For oss som bor i et beiteprioritert område er det ulvens herjinger mot sau og elg som først og fremst gjør inntrykk. Men i deler av Akershus, blant annet i Aurskog-Høland og i Eidsvoll, er det jo faktisk slik at folk føler seg utrygge og lever med ulven på gårdstunet. Det er en helt betimelig utrygghet som vi må ta på stort alvor. Derfor er jeg glad for at flertallet på Stortinget på nytt har funnet sammen om det som ser ut til å være gode forslag for en fornuftig ulveforvaltning i Norge, sier Wilhelmsen Trøen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.