Hun leier bolig av Ullensaker kommune i et et belastet område der også personer med rusproblemer og andre utfordringer er bosatt.

– Jeg føler meg utrygg. Dette er ikke et sted for barn og familier, sier Clara Rezai.

Hun bor i leiligheten sammen med sine tre barn, og for barna er det ikke noe alternativ å være ute i nærmiljøet.

– Nei, de er enten inne eller så må vi reise til et annet sted. Dette er ikke et sted barn kan leke ute alene, sier Rezai.

MÅ SI I FRA

I det kommunale boligkomplekset gir kommunen personer med behov for hjelp tilbud om bolig. Det er alt fra personer med rusproblemer og kriminelle rulleblad, til folk som av en eller annen årsak trenger hjelp til å skaffe seg en bolig.

Til tross for at Rezai er glad hun får hjelp, føler hun at det er på tide å si ifra om forholdene.

– Vi er glade for at vi har et sted å bo. Men dette stedet er utrygt. Det er politi på området flere ganger i uken, og det er ofte høylytte krangler fra andre leiligheter på feltet. Her er det personer som åpenbart ruser seg, og som er uforutsigbare. Jeg forstår at det er vanskelig for kommunen med mangel på boliger, men jeg må likevel si at barnefamilier burde slippe å bo under forhold som dette, sier Rezai.

Hun har flere eksempler på utrivelige hendelser: Naboer med våpen, politiaksjoner, ruteknusing og funn av brukerutstyr for narkomane.

– Jeg tror ingen ville valgt å bosette seg her frivillig, sier hun.

PRØVER Å FÅ NOE NYTT

Nå forsøker hun å finne et nytt sted å bo. Det har imidlertid vist seg å være vanskelig. Rezai kom til Norge fra Kurdistan for 18 år siden, og har de siste åtte årene bodd alene sammen med barna sine.

– Jeg ønsker meg et annet sted å bo, et sted som er tryggere for barn og der jeg kan slappe litt mer av. Men det er veldig vanskelig å kjøpe noe eget når man er alene, sier Rezai.

Hun har vurdert å flytte ut av Ullensaker for å ha råd til noe bedre, men ønsker ikke at barna må bytte skole.

– De trives veldig godt der de er, og har venner der. Jeg har ikke lyst til å rive dem opp, sier Rezai.

Hun har forsøkt å snakke med kommunen om problemene.

– Ja, og jeg forstår at de har et begrenset antall boliger og at jeg sånn sett er helig. Men dette er ikke noe sted for små barn. Jeg skal gjøre det jeg kan for å få tak i et bedre sted, men jeg syns likevel jeg må si ifra når barnefamilier blir plassert på et sted som dette. Det er ikke bra, sier Clara Rezai.

– ALLE MÅ BO ET STED

Ordfører Tom Staahle er tydelig på at alle grupper mennesker har krav på å bo. Han mener det er ugreit å sette rusmisbrukere i bås og si at man ikke vil ha noe med dem å gjøre. 

– For kommunen er det sånn at også folk med rusproblemer har krav på hjelp. Det er ikke sånn at vi sender dem av gårde langt utenfor allfarvei, sier han.

Ordføreren sier at kommunen likevel er klar over at det kan være ulike utfordringer rundt boligene kommunen disponerer og leier ut. 

– Vi har gjort ulike tiltak, blant annet ved bruk av miljøarbeidere som reiser rundt, sier han. 

Ordføreren sier at han ikke kjenner denne saken spesifikt, men at kommunen har mange boliger til utleie. Disse fordeles etter en vurdering av den enkelte saken. 

– Det er dessverre ikke sånn at det står boliger tomme. Når man får tilbud om en bolig, er det gjerne akutt, og da har man ikke tid til å vente. Men alle står selvsagt fritt til å si nei takk og skaffe seg bolig selv, sier Tom Staahle. 

Fakta

  • Clara Rezai leier bolig av Ullensaker kommune.
  • Hun reagerer på at hun med sine tre barn har fått bolig i et belastet og lite barnevennlig område. 
  • I 2014 eide Ullensaker kommune 12 boliger per 1000 innbyggere. 
  • I 2015 vedtok kommunestyre å øke andelen boliger for å møte det økende behovet for bolighjelp. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.