• SKJEGGKRE: Huset til Erik Akseth Waal var fullt av slike skjeggkre.

Tvistesaken i Øvre Romerike tingrett endte med at huskjøper Erik Akseth Waal ble tilkjent en halv million kroner i erstatning.

– INGEN PENGER I VERDEN

– Ingen penger i verden kan gi oss tilbake den gleden vi burde følt over å flytte inn i vårt nye hus. Livet vårt i Eidsvoll ble noe helt annet enn det vi hadde forestilt oss, sier huskjøper Waal.

– Er du tilfreds med å ha fått en halv million kroner i erstatning?

– Hva skal jeg si? Vi vurderte et krav på 2,4 millioner kroner, men det visste jeg var for høyt. Likevel hadde det vært helt riktig med den verdien boligen har i dag. Vi betalte 3,5 millioner kroner, og det ville vi aldri betalt for det i dag om vi visste at det var skjeggkre i huset. Da hadde vi aldri kjøpt det. Det er ikke greit å selge et hus med skjeggkre.

– Føler du at dere nå er bundet til huset for evig og alltid?

– Ja, det kan du si, svarer den uheldige huskjøperen, som vurderte å få kjøpet hevet.

– Men det visste vi var vanskelig å få igjennom, og dessuten måtte vi jo tatt med alle møblene om vi hadde flyttet – med store muligheter for at skjeggkreene fulgte med. I tillegg har vi en sønn som bygger opp et nettverk i nabolaget. Det er mange hensyn å ta. Vi har vurdert det slik at vi taper minst på å bli boende her. Men kunne jeg gått tilbake og tatt et annet valg, ville jeg aldri kjøpt dette huset. Ingen penger i verden kan endre det som har skjedd. Det har vært en psykisk belastning, sier Waal.

– Tror du at selger lyver når han sier at han ikke visste om skjeggkreene i huset han solgte til deg?

– De sier at de ikke visste. Jeg vet bare hvor fort vi oppdaget insektene, og jeg synes det er overraskende at de ikke har sett det, ja. Når det er sagt, er jeg veldig fornøyd med at dommerne så vår side av saken og at vi ble hørt, sier kjøperen av boligen på Hammerstad.

Nå håper han at motparten ikke anker dommen og at han da kan legge saken bak seg.

OPPDAGET FØRSTE NATTA

Familien flyttet inn 6. mai i fjor. Allerede første natt oppdaget de skjeggkre overalt i huset. Rådgivningsfirmaet Mycoteam, som mener at krypene må ha vært i boligen i flere år, satte i gang tiltak for å få bukt med insektene, og på tre uker gikk 402 kryp i fellene som var satt ut for å fange dem.

– Aktiviteten ble av Mycoteam ansett til å være høy, sier Waal.

– Har tiltakene som er satt inn tatt knekken på dyrene?

– Nei, senest i går oppdaget jeg et nytt individ. Trolig blir vi aldri helt kvitt dem.

Det har ikke lyktes EUB å få kontakt med motpartens advokat.

IKKE ENIG

Tommy Ravndal, advokat i Protector forsikring, sier til Romerikes Blad at selskapet ikke er enig i rettens vurderinger. Dette er selgers forsikringsselskap.

OVERKANT HØYT

Advokaten mener, ifølge RB, at prisavslaget ligger også i overkant av det selskapet mener i det lengste vil være konsekvensen av en eventuell påvirkning på markedspris.

– Det er heller ikke selger eller selskapet som må bevise at skjeggkre ikke fantes i boligen før salg. Det er kjøper som må sannsynliggjøre at det var skjeggkre til stede i selgers eiertid. Selger kjente heller ikke til slik forekomst, hvilket tingretten også er enig i, sier Ravndal til Romerikes Blad.

– Det er ennå ikke tatt stilling til om dommen skal ankes, opplyser han.

Fakta

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er et insekt som ble oppdaget i Norge i 2013. De lever innendørs i tørre omgivelser og de kan opptre i store deler av en bolig.

Skjeggkre lever i opptil sju år og har god formeringsevne.

Skjeggkre kan bli opptil 15–19 mm lange.

Utbedring av skjeggkreskader er svært krevende og det finnes ennå ingen enkel eller rask måte man kan løse slike skader.

Kilde: Wikipedia

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.