• FOKUSERTE: Domantas Martinaitis (14) og Fredrik Berger (15) får kyndig bistand av Øivind Sandbu. Søndre Samfund har blitt brukt til mye - nå også programmering av roboter.

– Vi var på Jonas Lie i Sundet og ønsket det samme tilbudet på Råholt, sier Elias Rokhaug (15) og Ulrik Thomas Eitveit Schaeffer (15).

De tok ønsket videre til kulturkonsulent Øivind Sandbu.

– Tilbudet på Søndre Samfund kom i stand via et samarbeid med en ungdomsgruppe fra RUSK. Målet er at ungdommene selv skal ta initiativ til aktivitet og innhold. Det er selvfølgelig lov til å bare bruke tilbudet som en kafé også, sier Sandbu.

Vi er åpne for forslag og ideer og bistår ungdommene med å gjennomføre prosjekter. Vi har allerede et svært positivt samarbeid med RUSK og jobber i skrivende stund med flere prosjektgrupper derifra. I tillegg har vi også etablert god kontakt med VUSK.

MENNESKELIG KONTAKT

Ungdommene har selv vært med på å male og pusse opp lokalene. Øverst i tårnet på Søndre Samfund spres lukta av nystekte pølser mens musikk og engasjerte rop høres fra raden av PC-er. Elias og Ulrik Thomas har godt selskap av jevnaldrende kompiser, og ikke alle får spilt samtidig.

– Køsystemet fungerer bra. Alle retter seg etter det, forteller de.

– Det er veldig bra at vi har fått dette tilbudet. Her kan vi spille med venner og samtidig ha menneskelig kontakt. Ellers hadde vi bare spilt hver for oss hjemmefra, påpeker de to kompisene.

– Dessuten er det mange som ikke har alt av utstyr hjemme. Det er fint at alle får mulighet til å bruke utstyret som er her. Vi setter stor pris på at vi kan være med å styre hvordan det skal være her. Tiltaket er veldig fint, vi får til og med gratis mat!

VARIERT TILBUD

Tilbudet inkluderer blant annet bandrom, kinorom, gaming-PC-er, tv-spill, biljard, bordtennis, kunst og håndverk, skating og robotprogrammering. – Forrige lørdag hadde vi en skatehappening i samarbeid med lokale skatere. Til uka er det kino og kurs i elektronisk musikk, forteller Sandbu, som stadig har nye prosjekter på gang.

– Alle får tilgang til bra utstyr uansett hva man liker å drive med. Det er et fint sted å møte folk, et fint sted å få nye venner, sier Fredrik Berger (15).

I første etasje byttes mus og tastatur ut med PA-anlegg og musikkinstrumenter.

– Vi har vært her siden oppstarten før høstferien. Nå driver vi med et musikkprosjekt på skolen og det er veldig fint å kunne bruke bandrommet her, sier Ranja Kopperud (12). – Det er første gang vi er på bandrommet, ellers ser vi på film, gjør lekser eller bare snakker sammen, forteller Samantha Karin (13), og legger til: uten dette tilbudet hadde vi kjedet oss hjemme. Det er veldig hyggelig å få være her.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.