Helsedirektoratet har lagt en føring om at alle kommuner skal ha sin egen frisklivssentral, eller være del av en interkommunal løsning. Dette er en helsefremmende og forebyggende tjeneste, for syke eller personer med økt risiko for sykdom, som trenger oppfølging av helsepersonell til å endre livsstil og håndtere sykdommen på best mulig vis. Nå blir et slikt tilbud opprettet i Ullensaker.

FOREBYGGER

- Jeg er veldig glad for dette og jeg tror det er viktig fordi forebygging og det å drive med råd og veiledning har vært litt undervurdert innenfor helse- og omsorgssektoren over tid. Man er veldig opptatt av å behandle sykdommen, men kanskje ikke like opptatt av å behandle symptomene. Det er viktig å begynne tidligere, sier Tom Staahle.

Frps ordførerkandidat er leder for hovedutvalget for helsevern og sosial omsorg, som først hadde etablering av frisklivssentral oppe i slutten av 2014. Forrige uke fikk utvalget en orientering om at alt er på plass for å opprette en prosjektlederstilling med ansvar for å sy sammen eksisterende og nye frisklivstilbud i en fysisk sentral, tenkt plassert på Gjestad.

- Dette skal være et sted som tilbyr kurs i hvordan man skal mestre sykdom, men også hvordan man skal unngå sykdom. Det er veldig viktig fordi vi ser at man sliter mer og mer med en stor framvekst av livsstilssykdommer, sier Staahle.

Han påpeker at flere enn de direkte berørte vil få utbytte av denne etableringen.

LES OGSÅ: Bård Hoksrud lot seg imponere i Ullensaker

positivt bidrag

- Dette vil selvfølgelig bidra positivt til det kommunale helsetjenestetilbudet for øvrig, for om man kan redusere sykdommer så vil man kunne bruke pengene der det er mest nødvendig framover, sier Staahle.

SAMARBEID MED ANDRE TILBUD

Plasseringen på Gjestad er valgt for at frisklivssentralen skal kunne spille på lag med eksisterende tilbud som allerede har base på stedet. Blant annet ergo- og fysioterapitjenesten og frivilligsentralen.

- På den måten kan man hente ut synergier og dra nytte av hverandre, sier Staahle.

- MANGE TRENGER ET EKSTRA PUFF

Daglig leder Rita Fjeld Hovden ved Ullensaker frivilligsentral ser fram til etableringen.

- Det er kjempefint at vi får en slik sentral i Ullensaker, for vi vet at mange trenger et ekstra puff for å komme i gang med frisklivstanker, sier Fjeld Hovden.

Hun tror sentralene kan dra god nytte av hverandre.

På sikt vil nok mange fra frisklivssentralen komme hit etterpå, så jeg ser fram til et samarbeid, sier hun.

Frisklivssentralen skal etter planen åpnes tidlig i 2016.

LES OGSÅ: Bare apoteket tjener på at frisklivssentralen legges ned

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.