• BRANN: Brannvesenet vil ivareta brannsikkerheten til dem som er i risikoutsatte grupper. Arkivfoto: Glen Widing

Tre fjerdedeler av dem om omkommer i brann er mennesker som er eldre, rusavhengige, psykisk syke, eller som av andre grunner har funksjonsnedsettelser.

Nå har brannvesenet jobbet iherdig over lengre tid, for å få på plass en avtale med kommunene. En avtale som skal være med å få ned tallene på risikoutsatte som omkommer i brann.

Kan ikke banke på hos folk

– Det vi brenner for, er å få i gang et forpliktende samarbeid med kommunene, sånn at vi kan bistå med å ivareta sikkerheten der kommunene faktisk møter opp. Vi vet ikke hvor disse menneskene bor, og vi har ikke hjemmel til å banke på dørene deres, sa Ivar Husås i Øvre Romerike brann og redning til EUB før avtalen var på plass.

Avtalen har vært til gjennomgang hos rådmannsutvalget, og har nå blitt signert av rådmennene i alle kommunene på Øvre Romerike: Ullensaker, Eidsvoll, Hurdal, Nannestad, Nes og Gjerdrum.

– Jeg tror avtalen kan bidra til å løfte fokus på denne viktige oppgaven. Det er kommunenes personell som skal utføre brannsikkerhetssjekk der dette påkrevet, men ØRBR vil yte faglig bistand, sier Knut Haugestad, rådmann i Eidsvoll.

Samarbeid

Avtalen går i grove trekk ut på at kommunen og brannvesenet skal samarbeide om brannvernet for risikoutsatte grupper.

Kommunene skal kartlegge og vurdere brannsikkerheten hos personer i risikogruppene som er bosatt i kommunale boliger, brukere av hjemmetjenesten og så videre.

Brannvesenet på sin side, skal bidra med opplæring av de kommunalt ansatte.

Kommunene skal deretter anskaffe og plassere ut mobile slokkeanlegg, der det er behov for det.

Brannvesenet lover å bistå alle som måtte trenge det.

– Vi er på tilbudssiden for private, enkeltpersoner, de som sliter, kommuner, fylkeskommuner eller hva som helst. Vi vil bidra med det vi kan gjøre, for å øke sikkerhetsnivået til de som er risikoutsatt, forklarer Husås.

Hva med bestemor?

– Hva kan jeg gjøre for min bestemor?

– Det kommer an på hvordan form hun er i. Er hun oppegående, og hører røykvarsleren? Finnes det slokkeutstyr hun kan bruke? Er det skjøteledninger å snuble i? Flytt senga ned hvis hun ligger i andre etasje. Når folk blir eldre, så må man ha et helhetsbilde, forklarer Husås.

Det er nettopp denne type helhetsbilde brannvesenet skal lære kommunen å ha. Samtidig vil de ha bekymringsmeldinger.

– Vi har stort fokus på dette med bekymringsmeldinger, og har fått elektroniske skjemaer for det på nettsiden vår, sier Synne Camilla Aspås i Øvre Romerike brann og redning.

Fakta

  • Avtalen har sin bakgrunn i NOU 2012:4 Trygg hjemme - brannsikkerhet for utsatte grupper.
  • En del av kommunens og brannvesenets felles arbeid med å bedre brannsikkerheten for risikoutsatte grupper.
  • Gjelder mellom alle kommunene på Øvre Romerike, og Øvre Romerike brann og redning.
  • Avtalen gjelder i tre år etter at den inngås.
  • Samarbeidet skal evalueres årlig.
  • Kommunen skal kartlegge brann- og rømningssikkerheten for sine brukere som er i risikoutsatte grupper.
  • ØRBR bidrar kommunene med kompetanseoppbygging, sjekklister og veiledning.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.