I 2016 lå Ullensaker på 150.-plass på kommunebarometeret, i år har de falt til nr. 240. Dette er de viktigste tallene:

Barnevern (10 %) fra 232 til 324.

Barnehage (10 %) fra 182 til 308.

Økonomi (10 %) fra 263 til 315.

Pleie og omsorg (vekter 20 % av totalen) fra 84 til 367, omtales som meget negativt.

Grunnskole (20 %) fra 245 til 166.

VIL HELE TIDEN BLI BEDRE

– Er det voksesmertene i Ullensaker vi ser nå?

– Nei, det er det ikke. Vi analyserer nå tallene siden Kommunal Rapport har endret målingene i sine forhold til i fjor og det kan ha hatt en vesentlig påvirkning. Det betyr ikke at vi ikke tar dem seriøst, for vi er alltid opptatt av å bli bedre for å gi innbyggerne våre best mulige tjenester 365 dager i året, sier ordfører Tom Staahle.

– Prøv å forklare avvikene.

– Ullensaker har et bredt tjenestetilbud og innen for eksempel pleie og omsorg inkluderer det mye som ikke er lovpålagt. Vi legger mye inn i forebygging mot barn og unge, noe som også berører helsedelen, og vi bruker mye penger på tvers av enhetene. Det kan ha gitt en påvirkning, men dette er kompliserte tall, sier han.

– Gjør ikke alle kommuner det?

– Nei, vi tilbyr flere ikke-lovpålagte tjenester enn mange andre – kanskje de ikke har de samme behovene som oss. Dessuten viser våre brukerundersøkelser, som vi bruker mye tid på, at innbyggerne er veldig tydelige på at tjenestetilbudet vårt oppleves som godt, påpeker ordføreren.

HAR NOE Å LÆRE

Han sier også at det er særlig to faktorer som avgjør hvordan tilbudene oppfattes.

– Vi rapporterer til KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering), som er avhengig at vår input er riktig. Der har vi gått skoene av oss før fordi vi har levert feil tall. Da blir jo svaret feil. Men det er altså ikke dette vi har hatt hovedfokus på, sier han.

– Men dere har noe å lære av et barometer som dette?

– Ja, helt klart, og vi bryr oss selvsagt om det. Nå gjennomgår vi tallene og sammenligner oss med like kommuner. Som vekstkommune henger vi i stroppen hele tiden, men det er uaktuelt å kutte ikke-lovpålagte tjenester. Det kunne vi gjort for å pynte bruden, men det hjelper ingenting for det svaret blir feil. Da Kommunal Rapport var her og presenterte barometeret var de tydelige på at det ikke er en fasit, påpeker han.

Rådmann Erlend Eggum har ikke satt seg inn i barometeret. Han ønsker ikke å svare, men sier at det ikke riktig på alle områder og at det er omdiskutert i mange kommuner.

Fakta kommunebarometeret

  • Tidsskriftet Kommunal Rapport lager hvert år et kommunebarometer.
  • Barometeret måler 141 indikatorer i 12 forskjellige områder, hvor kommunene rangeres.
  • De viktigste områdene er grunnskole, eldreomsorg, barnevern, barnehage, økonomi og kostnadsnivå.
  • Målingen er basert på offentlig tilgjengelige data, som for eksempel fra SSB.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.