Funnet av kirkegården ble gjort tidligere i høst og ble først omtalt av NRK Østlandssendingen. Stedet ligger like ved tidligere Habberstad skole, og ble gjort nærmest ved en tilfeldighet da arkeologene ville sjekke ei kabelgrøft.

– Hafslund har flere hundre kabelprosjekter i området. Vil ville sjekke et par av dem, og avdekket der et gravområde, forteller arkeolog Anne Herstad.

MUNTLIG TRADISJON

Arkeologene valgte seg ut stedet fordi det er en tradisjon for at det har stått ei kirke på Habberstad.

Kirka er nevnt i Eidsvoll bygds historie, men er aldri omtalt i eldre skriftlige kilder.

– De arkeologiske funnene ser umiddelbart ut til å underbygge tradisjonen, kommenterer arkeolog Anne Herstad i Akershus fylkeskommune.

– Beliggenheten passer godt. Gården ligger sentralt i det gamle bygdelaget Durål, og plasseringen kan likne andre kirkesteder fra middelalderen.

UNIKT FUNN

– Det er veldig spesielt å få en bekreftelse på slike muntlige tradisjoner, forteller Herstad.

– Dette er helt unikt. Vi har aldri tidligere opplevd noe slikt.

Funnet er så spesielt at riksantikvaren også har vært på befaring.

– Da ble det bekreftet at dette er en kirkegård fra middelalderen, sier Herstad.

Hun tror kirka stammer fra tida før Svartedauden i 1349 etter som den ikke er omtalt i gamle kilder.

Under utgravingene ble det funnet beinrester, ei melketann og rester etter metall som Herstad tror er merker etter spiker som har sittet i kistene.

– Beinkonsentrasjonene vurderes som rester av begravelser. Et par av individene ser ut til å være orientert vest-øst, med hodet mot vest. Dette er i tråd med kristen gravskikk, forteller Herstad.

FYLT IGJEN

Siden funnet ble gjort så seint på høsten, er grøfta nå fylt igjen for å bevare sporene.

–  Vi kommer tilbake til våren for å foreta en mindre undersøkelse for å avgrense kirkegården. Dette er et automatisk fredet kulturminne, så Hafslund må finne seg et annet sted for sin jordingskabel, sier Herstad.

TINGSTED

Ved utgravinger like i nærheten ble det funnet tett i tett med kokegroper fra eldre jernalder.

– Dette tyder på at det har vært samlinger på stedet, sier Anne Herstad og setter funnet i sammenheng med en forsvunnet gård, Lygin, som trolig har vært tingsted.

- Vi vil prøve å gjøre noe mer opp mot tingstedsjubileet, sier hun,

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.