Smith var på vei hjem etter jobb natt til 1. april. I Tynsåkvegen i Eidsvoll – på strekningen mellom Vilberg helsetun og nå den nedlagte Skovseth-butikken – fikk hun plutselig øye på et lite rådyr i veibanen. Tina kjørte inn til siden og stoppet for å se om dyret fortsatt var i live. Det var det.

– Rådyret hadde fått store skader på beina og i hodet, men pustet fortsatt. Det var tydelig at det led og hadde store smerter. Jeg ringte politiet umiddelbart. De satte meg i kontakt med Viltnemnda, sier Smith.

– Jeg blir så sint

Etter cirka 40 minutter kom Viltnemnda. Rådyret ble raskt avlivet. I veibanen fant Tina flere bildeler. I tillegg lå det mye blod fra rådyret. Det gjør det fortsatt når EUB treffer henne på ulykkesstedet et par dager senere.

– Bildelene tyder på at det kan ha vært høy fart involvert. Alle kan kjøre på et rådyr, men det er så respektløst å bare kjøre videre. Jeg blir så sint, sier 21-åringen.

– Det er også straffbart å forlate dyr i en slik tilstand. Jeg kan ikke forstå at noen er i stand til å gjøre slikt, sier Smith. I vegtrafikkloven paragraf 12 står det følgende om plikter ved trafikkuhell:

«Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stedet».

Glad i dyr

Tina Smith er svært glad i dyr. For henne var det en påkjenning å se det fine dyret lide som det gjorde fram til det ble avlivet. Hun snudde seg bort da det ble avlivet. Smith er klar på at bileieren som kjørte på rådyret må ha fått med seg sammenstøtet.

– Dette synes også garantert godt på bilen, siden deler av lykta lå igjen rundt dyret i veibanen, sier Smith.

– Hvilke råd vil du gi andre?

– Vær så snill og stopp for å sjekke om dyret er dødt etter en påkjørsel. Og meld alltid ifra. Det burde være en selvfølge, men denne hendelsen viser at det ikke er det for alle, sier Tina Smith.

– Stor dyretragedie

Leder i Viltnemnda i Eidsvoll, Ole Randin Klokkerengen, er fortvilet over sjåfører som forlater påkjørte dyr – uten å melde ifra.

– Det er straffbart og det er en stor dyretragedie. Dette skjer stadig vekk. Det er svært fortvilende, sier Klokkerengen. Han mistenker at enkelte dropper å melde fra fordi de er redde for hva som kan bli konsekvensene.

– Jeg kan ikke skjønne hvilken annen årsak det skulle være. Kjører de i fylla eller i stjålne biler er de sikkert redde for å varsle. Men det er en plikt alle har å si ifra om skadde dyr. Du får uansett ingen problemer med politiet eller andre på grunn av en viltpåkjørsel. Dette handler om dyrevelferd, og det er viktig å la dyrene slippe å lide mer enn nødvendig etter en påkjørsel, sier Klokkerengen.

Han er glad for at Tina Smith stoppet og varslet, slik at han fikk avlivet det hardt skadde rådyret.

– Forhåpentligvis kan vi unngå at dette skjer så ofte, sier han.

– Mange slitne rådyr

Rådgiver Tor Fodstad i Eidsvoll kommune sier det nå er ekstremt viktig å ta godt hånd om rådyrene.

– Fra 22. januar januar til 1. april hadde vi ekstraordinær bånd-tvang for hund i kommunen. Nå gjelder ordinær båndtvang. Det er ekstremt viktig å overholde denne nå. Rådyrene er helt på felgen etter en svært tøff vinter. De dyrene som fortsatt lever har brukt opp alle reservene sine. Det betyr at de ikke bør forstyrres i det hele tatt, verken av to- eller firbeinte, sier Fodstad.

Eidsvoll kommune fikk tillatelse av Mattilsynet til fôring av rådyr vinteren 2018 «på et fåtall utvalgte steder». Bakgrunnen for tillatelsen er store snømengder som fører til at rådyrene har utfordringer med å finne mat.

– Det har vært en del hendelser i vinter, både i form av påkjørsler og rådyr som rett og slett har sultet i hjel. De har hatt en meget tøff vintersesong, sier Fodstad, rådgiver plan og miljø i kommunen.

Råd mot viltpåkjørsler

  • Årlig blir omkring 6.000 hjortedyr skadet eller drept i sammenstøt med motorkjøretøyer på norske veier og baner.
  • Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret, står det i dyrevelferdsloven.
  • Vær oppmerksom på fareskilt. De er der av en grunn.
  • Avpass farten.
  • Vær ekstra oppmerksom ved grålysning og solnedgang.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.